Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Češi? Jednoduchý zápas, vtipkoval Treille a vzpomínal na Jandačovo tahání vousů

Bude to pro něj výjimečný zápas. Francouz Sacha Treille zná Česko více než dobře, jelikož už několik sezon působí v extralize. I díky tomu zná z působení ve Spartě Josefa Jandače, na něhož má humorné vzpomínky, či z přípravy na Kladně Tomáše Plekance. Na střetnutí s národním celkem se proto velmi těší. Přímý přenos utkání Francie – Česko sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 15:45.

Sacha Treille (vlevo) se raduje ze vstřeleného gólu v dresu Francie
zdroj: REUTERS autor: Grigory Dukor

"Myslím, že to bude jednoduchý zápas... Ne vážně, Češi mají opravdu výborný tým. Ve čtvrtek jsme se spoluhráči koukali, jak hráli s Rusy, a znovu ukázali, že mají hodně skvělých hráčů. Bude to pro nás další velice těžký zápas. Bude to stejné jako pokaždé. Pokusíme se ze sebe dostat to nejlepší a uvidíme, na co to nakonec bude stačit," řekl Treille, který v současnosti hraje za Pardubice.

Zaujal jej i výkon posil z Bostonu Davida Pastrňáka a Davida Krejčího. "Posílili je tito skvělí hráči a je to pro jejich tým skvělé. Bohužel je to horší zpráva pro nás, protože jsou vynikající. My se prostě pokusíme vyvarovat chyb, ale i tak to bude hodně těžké," podotkl třicetiletý rodák z Grenoblu.

V pátek dvěma góly pomohl k výhře nad Rakouskem 5:2 a nyní už mají Francouzi jistotu záchrany. V duelech s Českem a Švýcarskem ještě mohou zabojovat o čtvrtfinále. "Nejsme bez šance, ale budeme hrát se dvěma velice těžkými soupeři a bude to hodně těžké. Uvidíme," prohlásil Treille.

S koučem Jandačem se potkal ve Spartě v letech 2012 a 2014. "Je to opravdu moc dobrý trenér. Vzpomínám si, jak mě vždycky tahal za vousy," prozradil vtípky z působení v Praze Treille, jehož tvář nadále zdobí mohutný plnovous.

V českém týmu zná hodně hráčů, i když ze současného kádru s nikým v klubu nepůsobil. "S Tomášem Plekancem jsem několikrát trénoval na Kladně. S většinou proti sobě pravidelně nastupujeme v extralize i na reprezentační scéně. Škoda, že byl před pár dny poslán domů spoluhráč z Pardubic Martin Kaut," litoval Treille.

Treillemu Česko přirostlo k srdci a po loňském příchodu z Rouenu do Pardubic načal pátou sezonu v české extralize. "Je to pěkná a hokejová země, mám to tam moc rád. Hokej je tam hlavním sportem, v Pardubicích na něj vždycky chodí spousta lidí. Uvidíme, jak dlouho v Česku ještě vydržím, v Pardubicích mám smlouvu i na příští sezonu," řekl Treille.

Bývalý hráč Färjestadu, Malmö a Straubingu si působení v Česku užívá i proto, že ve Francii je hokej stále na okraji zájmu sportovních fanoušků. "Největší rozdíl je v dopadu hokeje na lidi. V Česku je sportem číslo jedna, zatímco ve Francii před hokejem ještě v televizi odvysílají pétanque. Ale úroveň francouzského hokeje jde nahoru. Rok co rok se to zlepšuje," řekl Treille.

On sám nevynechá jedinou příležitost, aby oblékl francouzský dres. V roce 2007 se poprvé mezi dospělými představil ještě na mistrovství světa divize I a od té doby bojuje už podesáté mezi elitou. "Strašně rád se vždycky těším, že si budu moct zahrát proti skvělým hráčům. O jeden šampionát jsem přišel kvůli zranění. Každý rok tvrdě makáme, abychom si v elitní skupině mistrovství světa mohli zahrát i další rok," prohlásil Treille.

Jeho o sedm let starší bratr Yorick, který hrál také v extralize za Vítkovice, Spartu a Chomutov, býval také tradiční oporou francouzské reprezentace, ale na loňském domácím šampionátu v Paříži už chyběl. "Skončil před rokem, teď už hraje jen ve Francii za Mylhúzy," dodal Treille.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články