Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Zámořskou bitvu rozhodly až nájezdy, Američanům získal bod navíc Atkinson

Úvodní utkání skupiny B na mistrovství světa v Dánsku přineslo podle očekávání skvělou podívanou. Kanada vedla v Herningu nad Spojenými státy ve 13. minutě už 2:0, přesto nakonec musela dvakrát dotahovat a alespoň bod získala díky brance obránce Parayka z 51. minuty. Bonusový bod za vítězství 5:4 po nájezdech zajistil Američanům v rozstřelu útočník Columbusu Cam Atkinson.

Utkání USA - Kanada
zdroj: Reuters autor: David W Cerny

Určující pro vývoj utkání byly začátky prvních dvou třetin. Už po 47 sekundách otevřel skóre Pierre-Luc Dubois a po druhém gólu Ryana O'Reillyho měla Kanada zápas velmi dobře rozehraný.

Ještě během první části hry ale snížil Anders Lee a hned po návratu z kabin vyrovnal Dylan Larkin. Američané převzali iniciativu a po gólech Johnnyho Gaudreaua a znovu Larkina dvakrát vedli, javorové listy ale pokaždé zvládly vyrovnat.

Samostatné nájezdy měly pouze dva úspěšné exekutory, když na Atkinsonovu trefu z první série odpověděl Jordan Eberle. V šesté sérii se do akce oba vrátili, úspěšný byl ale pouze Atkinson a zajistil USA druhý bod. Do nájezdů nemohl zasáhnout Connor McDavid, který se nechal v závěru prodloužení vyloučit.

"Začátek od nás nebyl zrovna povedený," nezastíral kouč vítězů Jeff Blashill. "Keith (brankář Kinkaid) nás ale udržel v zápasu a myslím, že postupem času jsme byli lepší a lepší. Myslím, že Keith byl nakonec i naším nejlepším hráčem," ocenil brankáře Blashill.

Zámořské celky nabídly velmi ofenzivní představení. Oboustranně bezstarostný duel rozehráli lépe Kanaďané - o první gól šampionátu se postaral Dubois, jemuž vytvořil ideální pozici Horvat.

Vzápětí si oba týmy vyzkoušely hru v početní výhodě, další změna skóre ale přišla až ve 13. minutě. Po velké šanci Američanů sice ještě nedotáhl sólo ke gólové tečce Bailey, ale vyražený puk poslal z otočky před brankoviště, kde číhal O'Reilly a sám rovněž otočkou snadno zakončil do prázdné branky.

O 96 sekund později však poprvé skórovali i Američané a byli zpátky ve hře, když se s pomocí tyče prosadil parádní ranou z kruhu pro vhazování Lee. Nástup do druhého dějství pak patřil americkému výběru a v čase 20:43 bylo vyrovnáno, když se doklepnutím do prázdné branky zapsal poprvé mezi střelce Larkin.

Thompson z dobré palebné pozice sice ještě obrat nedovršil, ale přesně v polovině základní hrací doby se to podařilo Gaudreauovi zakončením na bližší tyč. Američané měli šance k navýšení náskoku, jenže místo toho, aby odskočili, vyrovnal v 38. minutě Beauvillier.

V úvodu třetí části vrátil USA vedení Larkin, když upláchl bránícím Kanaďanům a přesnou ranou o tyč překonal Kuempera. Pak ale promluvil do děje hvězdný kanadský kapitán McDavid, jenž našel osamoceného Parayka, a stav byl znovu smírný. Vydržel tak až do konce základní doby.

V prodloužení nedokázal z nelehké pozice zakončit do odkryté branky McDavid. Kanada byla nadále aktivnější a vynutila si Colemanův faul, ve výhodné přesilovce čtyři na tři ale příliš kombinovala na úkor střelby.

McDavid pak sám fauloval 17 vteřin před koncem nastavené pětiminutovky, takže nemohl na nájezdy. V nich rozhodl Atkinson.

"Byl jsem připravený, že bych mohl od trenérů dostat šanci. Obvykle chodím na nájezdy i v Columbusu, takže jsem rád, že jsem měl příležitost i tady. Naštěstí to všechno zafungovalo, jak mělo. Je to pro nás skvělá výhra," pochvaloval si Atkinson, jenž oba nájezdy proměnil s velkým přehledem.

USA - Kanada 5:4 po nájezdech (1:2, 2:1, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 14. A. Lee (T. Thompson, DeBrincat), 21. D. Larkin (Kreider, Oesterle), 30. J. Gaudreau (P. Kane, Coleman), 44. D. Larkin (Kreider, Atkinson), rozhodující sam. nájezd Atkinson - 1. Dubois (Horvat), 13. R. O'Reilly (Josh Bailey), 38. Beauvillier (Ekblad, Barzal), 51. Parayko (McDavid). Rozhodčí: Jeřábek, Öhlund (Švéd.) - Kohlmüller (Něm.), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 9632.

USA: Kinkaid - Martinez, N. Jensen, Butcher, C. Murphy, Oesterle, Pionk, Hughes - J. Gaudreau, White, P. Kane - Kreider, D. Larkin, Atkinson - A. Lee, D. Ryan, DeBrincat - Milano, Gibbons, Coleman - T. Thompson. Trenér: Jeff Blashill.

Kanada: Kuemper - R. Murray, Ekblad, Nurse, Parayko, Chabot, Pulock - Nugent-Hopkins, McDavid, Schwartz - Josh Bailey, B. Schenn, R. O'Reilly - Beauvillier, Barzal, Eberle - Dubois, Horvat, Pageau. Trenér: Bill Peters.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články