Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Biatlonový šampionát potrvá pro dobrovolníky ještě týden

Nové Město na Moravě - V Novém Městě na Moravě budou tento týden ještě desítky dobrovolníků pomáhat s úklidem po mistrovství světa v biatlonu. Centrum města už je vyčištěné, z Vratislavova náměstí zmizelo pódium, na němž se během šampionátu odehrával program s koncerty. Největší akce v historii Kraje Vysočina trvala deset dní a přilákala přes 200 tisíc diváků. To předčilo veškerá očekávání.

Dobrovolníci biatlonového MS
zdroj: ČT sport autor: Hynek Roleček

"Teď bude velká brigáda do konce týdne," řekl Vlastimil Jakeš z organizačního výboru mistrovství. Do dějiště šampionátu bude ještě dojíždět 40 až 50 dobrovolníků. Pomohou i při odstraňování kilometrů oplocení. S úklidem ve Vysočina Areně i v městských ulicích se začalo hned po posledních nedělních závodech. Sundávají se reklamy. Závodní tratě jsou teď přístupné pro rekreační běžkaře. Ode dneška je znovu v provozu sjezdovka na Harusově kopci.

Novoměstský starosta Michal Šmarda je s průběhem šampionátu spokojen. "Určitě se nějaké chyby najdou, ale myslím si, že to jsou spíš drobnosti," řekl. Podobné sportovní akce by městu přál častěji. Spokojenost vládne i v sousední vesnici Tři Studně, kde měli ubytování i sportovci. "Penziony byly naplněné. Celkově si myslím, že jsme získali pochvalu," uvedl starosta Miloš Brabec.

"Za činem hodným obrovského aplausu je třeba vidět měsíce příprav tratí, logistiky, ubytování, zasněžování, stovky hodin práce 450 dobrovolníků," konstatoval hejtman Vysočiny Jiří Běhounek v dnešní ziskové zprávě. Ocenil nadstandardní nasazení hasičů, policistů i záchranářů, pochopení místních lidí a vedení hostitelského města.

Během minulých dvou týdnů se o bezpečnost na Novoměstsku staralo 270 policistů z Vysočiny, Jihomoravského kraje i z republikových útvarů, a to včetně pyrotechniků a letecké služby. "Celý průběh světového šampionátu se obešel bez výraznějších problémů," shrnula mluvčí krajské policie Dana Čírtková. Policie zasahovala jen u několika menších výtržností ve městě. Přes nápor tisíců aut nenastaly ani vážnější problémy v dopravě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články