Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Češi na lepší než šesté místo nedosáhli, Norové byli bezkonkurenční

Nové Město na Moravě – Česká štafeta ve složení Michal Šlesingr, Ondřej Moravec, Jaroslav Soukup a Michal Krčmář vybojovala na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě v závodu na 4x7,5 kilometru solidní šesté místo. Suverénně vyhráli Norové a získali čtvrté zlato po sobě. Francouzi po skvělém finiši Martina Fourcada dosáhli na stříbro před Němci. V neděli šampionát na Vysočině vyvrcholí závody s hromadným startem pro třicítku nejlepších mužů a žen. Na startu budou Moravec, Veronika Vítková a Gabriela Soukalová.

Vítězná norská štafeta
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

"Michal to perfektně rozjel, nemůžu mu nic vytknout. S Ondrou se o té druhé střelbě ještě pobavíme. U Jardy trochu docházejí síly, přece jen tady jel všechny závody," zhodnotil výkon českého týmu trenér Ondřej Rybář.

Šlesingr rozběhl štafetu výborně, v běhu neztrácel a musel dobíjet jen jednou. Moravcovi předal na druhém místě se ztrátou čtyř sekund za vedoucími Němci. "Hodně mi pomohly lyže, jely fantasticky," pochvaloval si Šlesingr. "Pokud chcete udržet kontakt s nejlepšími, musíte střílet rychle. Každých pět sekund je znát," komentoval svou rychlou položku vestoje.

Ve vedoucí skupině jeli v té době ještě Norové, Rakušané a Rusové. V tomto složení přijelo čelo závodu na třetí položku. Moravec se se střelbou vleže delší dobu potýká a projevilo se to i tentokrát, musel dvakrát dobíjet a čtyři ostatní štafety mu poodjely o více než 20 sekund. Dvakrát chyboval Moravec i vestoje – na rozdíl od Norů a Němců, kteří se začali rychle vzdalovat třetím Rusům a čtvrtým Rakušanům. "Dneska jsem prostě nepodržel. Nevím, co jsem na té střelbě vyváděl. Je to škoda," litoval Moravec.

Na předávku dojel český závodník na pátém místě s odstupem více než 40 sekund. Závod patřil favoritům. Norové a Němci nechybovali a vytvářeli si stále větší náskok. Rusům zkazil bitvu o první místo Garaničev, který musel po střelbě vestoje na dvě trestná kola. Soukup minul poslední ránu vleže a dvakrát musel dobíjet vestoje. Držel sice šesté místo, ale odstup za špičkou se stále prohluboval. "První dvě kola se mi ještě běželo dobře, ale to třetí jsem měl co dělat, abych vyjel na kopec a udržel se na lyžích z kopce. Bylo to náročné," popsal Soukup.

Finišman české štafety Krčmář, který nahradil Zdeňka Vítka, vyjížděl do závěrečného úseku se ztrátou téměř dvou minut na vedoucí Nory. Emil Hegle Svendsen setřásl německé konkurenty a dojel si v pohodě pro vítězství. Po závěrečné střelbě si dokonce dovolil poklonu pro diváky. Krčmář sice běžel pomaleji, o to rychleji a přesněji však střílel. Dobíjel jen jednou a do cíle závodu, který patřil favoritům, dojel nakonec v dobré náladě šestý se ztrátou bezmála tří minut.

Michal Krčmář dováží českou štafetu na šestém místě
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

"Nohy mi vůbec nešly, strašně jsem se trápil. Ale na druhou stranu jsem si věřil ve střelbě," řekl bezprostředně po závodu Krčmář. "Se šestým místem spokojený jsem, ale se svým výkonem moc ne," dodal.

Bjoerndalen potvrdil, že za rok skončí

Závod potvrdil norskou nadvládu v Novém Městě. Z devíti disciplín získali Seveřané sedm zlatých medailí. Emil Hegle Svendsen přidal do své letošní mistrovské sbírky čtvrtý nejcennější kov, legendární Ole Einar Bjoerndalen, který běžel na prvním úseku, vybojoval už své devatenácté zlato ze světových šampionátů.

"Přijel jsem na šampionát s velkou motivací a nyní jsem získal první zlatou medaili pro sebe a Emil (Svendsen) má už čtvrtou. To je skvělé," glosoval Bjoerndalen. Po závodu držitel celkově 50 medailí z MS potvrdil, že po olympiádě v Soči ukončí kariéru.

Výsledky mužské štafety (4x7,5 km):

1. Norsko (Björndalen, L'Abee-Lund, Bö, Svendsen) 1:15:39,0 (0 tr. okruhů + 5 dobíjení),

2. Francie (S. Fourcade, Beatrix, Boeuf, M. Fourcade) -1:12,8 (0+7),

3. Německo (Schempp, Birnbacher, Peiffer, Lesser) -1:18,5 (2+3),

4. Rusko -1:24,1 (2+7),

5. Rakousko -1:38,9 (0+5),

6. ČR (Šlesingr, Moravec, Soukup, Krčmář) -2:50,1 (0+9).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články