Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Soukup se po vážné nehodě vyhoupl až k bronzu

Nové Město na Moravě – Loni vybojoval v Ruhpoldingu jako jediný z českých reprezentantů na světovém šampionátu medaili. Na konci srpna biatlonista Jaroslav Soukup ve vysoké rychlosti upadl na soustředění ve Slovinsku z horského kola a přivodil si vážná zranění. Tehdy neměl na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě ani pomyšlení a ještě nedlouho před zahájením šampionátu považoval za vítězství, že je vůbec v nominaci. Po roce se ale mohl radovat z druhé a možná ještě překvapivější bronzové medaile ve smíšené štafetě.

Jaroslav Soukup
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Soukupa v přípravě na životní sezonu s vrcholem na domácí půdě zastavilo poškození úponů vazů ve skloubení hlava-krk, otevřená zlomenina loketní kosti, zlomenina vřetenní kosti a navíc i zlomenina v těle pravé lopatky. "Přijdete o celou sezonu," slyšel od lékařů. Jenže tento příběh dostal v Novém Městě na Moravě neuvěřitelný konec.

Soukup byl v pozici náhradníka, do nominace na závod se dostal jen díky tomu, že Michal Šlesingr na poslední chvíli onemocněl. "Jsem překvapený, že jsem se dal do stavu, v jakém jsem. Ale ještě cítím okolo dost bolístek. Nejenom ruku, ale našly by se i další," prohlásil v Novém Městě po závodu, který nadchl. "Nepřipadám si jako třicetiletý, ale jako starší člověk. Naštěstí v závodu to cítit není," usmíval se.

Nikdo, ani on sám, nevěděl, co od sebe čekat. Jestli vydrží 7,5 kilometru v ostrém tempu v náročných kopcích. "První kolo se ještě jelo dobře, pak už to bylo náročnější, ale dnes to byl naštěstí rychlý sníh, tratě se mi líbí, tak jsem vydržel i to poslední kolo," ulevilo se mu. Nakopla ho navíc povedená střelba. Dobíjel jen jednou vestoje. "To mě potěšilo," řekl. Věděl, že Ondřeji Moravcovi předává s šancí na medaili. Stihl na něj jen křiknout: "Pojď!" Pak už jen sledoval excelentní střelecký výkon svého kamaráda.

Ondřej Moravec
zdroj: ČT24

Původně přitom počítal, že bude závodit až v sobotu. Chtěl se proto pořádně připravit. Nominace ho překvapila. "Myslel jsem, že mě to psychicky nezdolá a budu v pohodě, ale ráno jsem byl docela vystresovanej. Ale pak jsem se srovnal a myslím, že se mi docela zadařilo," řekl.

Moravec má už svou medaili odřenou

Zatímco Soukup má druhou medaili, tu první si užíval Moravec. "Medaile už mi spadla. Šel jsem ze stadionu, najednou něco zacinkalo. Medaile se vyvlíkla a už je odřená," řekl Moravec po vyhlášení s úsměvem na rtech. Už má doma i osm cenných kovů z juniorských šampionátů. "Medaile jako takové se nezměnily, jsou pořád stejný, ale tohle má trochu jinou váhu," doplnil Moravec.

Před smíšenou štafetou české kvarteto po výsledcích v sezoně vědělo, že patří mezi favority. O to větší tlak byl v domácím prostředí. Moravec je proto rád, že tým dokázal naplnit očekávání. "Hodně jsme slýchávali, že je to naše šance. Poslouchalo se to hezky, ale hůř se to provádí. Teď to bude náš hnací motor," řekl.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články