Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Německou smršť dokonal zlatý Schempp, Češi se do desítky nevešli

Hochfilzen – Poslední klání na MS v biatlonu, závod s hromadným startem, ovládl bezchybný Němec Simon Schempp a slaví první individuální medaili v kariéře. Třetí stříbro na šampionátu vybojoval Nor Johannes Bö, bronz získal domácí Simon Eder. Nejlépe z Čechů skončil třináctý Michal Šlesingr, Ondřej Moravec dojel šestnáctý, Michal Krčmář dvaadvacátý.

Simon Schempp
zdroj: Reuters

Šlesingrovi chutnal závod nejvíce. V běhu ztratil na prvního Fourcada půl minuty a střílel stabilně. Na prvních dvou ležkách nechyboval. Do poslední položky bojoval o elitní desítku. "Je to škoda. Začal jsem dobře, jel jsem si v pohodě. První stojka byla moje chyba. Ránu jsem podržel déle," uvedl nejlepší český závodník.

"Šlesingr předvedl běžecky výborný výkon. Češi skončili kolem patnáctky a ukázali, že patří k národům, které chtějí bojovat o medaile," shrnul šéftrenér Ondřej Rybář.

Moravec odstartoval stejně slibně jako Šlesingr, ale na trati ztrácel. "Stojky jsem poměrně riskoval, protože jsem na to neměl. Po ležkách jsem vlál na konci těch, co dali nuly. Bohužel to nevyšlo, nemělo to jistotu. Jinak to nešlo, nezvládl jsem to. Běžecky to nebylo ono, měl jsem toho plné zuby," zhodnotil svůj výkon Moravec.

Závod byl obrovsky vyrovnaný a každá chyba znamenala v téměř ideálních podmínkách velkou ztrátu. Schempp ukázal, že má nejvíce sil a kromě dvaceti přesných výstřelů předvedl i skvělý běžecký výkon. Měl téměř stejný čas jako Šlesingr. Mezi bezchybné se dokázal vklínit jedině Johannes Bö, který zaznamenal jedinou minelu.

Německá dominance

Osmadvacetiletý Schempp si po zahajovacím závodu smíšených štafet dojel v Hochfilzenu pro druhé zlato. Pro Německo získal v závěrečném jedenáctém klání šampionátu sedmý nejcennější kov a potvrdil tak suverénní vítězství své země v medailovém hodnocení. Druhá skončila Francie díky většímu počtu bronzových medailí před Českou republikou, jež ziskem jedné zlaté, dvou stříbrných a jedné bronzové medaile vyrovnala bilanci z dosud nejúspěšnějšího MS v Kontiolahti 2015. Kompletní medailovou sbírkou za sprint, vytrvalostní závod a stíhačku přispěla Gabriela Koukalová, stříbro přidal Moravec ve vytrvalostním závodu.

Poprvé vyšel na šampionátu naprázdno Francouz Martin Fourcade, jemuž ani nejrychlejší běh nestačil na to, aby smazal ztrátu z tří trestných kol. Skončil pátý a nenapodobil Lauru Dahlmeierovou, jež brala cenné kovy ve všech šesti závodech na MS. Němka se stala s pěti zlatými a jedním stříbrem královnou šampionátu, na němž prohrála jen ve sprintu s Koukalovou.

Co se v závodu s hromadným startem stalo?

Moravec vyrazil do závodu s číslem pět. Nejrychleji odstartoval vítěz vytrvalostního závodu Bailey, brzy ho na prvním místě vystřídal Eberhard. Domácí favorit si jel své vlastní tempo a mírně ostatním poodjížděl. Češi se drželi ve středu pole. Před střelbou se do čela prodral vítěz sprintu Doll.

Nejlépe zvládl první položku finišman zlaté ruské štafety Šipulin, za ním odjel Bailey, Eder, Landertinger a další. Moravec ani Šlesingr nechybovali a drželi se stále kolem 15. místa. Fourcade i Krčmář minuli jedenkráte a museli dotahovat ztrátu.

Francouz se rychle vrátil do hry, Krčmářovi patřilo 28. místo. Závod byl velmi vyrovnaný. Na střelnici panovalo bezvětří a téměř ideální podmínky. Podle toho vypadaly výsledky. Ze špičky chyboval jen Šipulin. Češi také nulovali. Naopak naděje ztratil po dvou minelách Björndalen.

Moravec i Šlesingr si jeli svoje tempo kolem 15. příčky, v čele se držel Doll, Eder, Landertinger či Schempp. Šlesingr se pořadím drobně posouval, Moravec vyčkával. Krčmář ztrácel na 20. místě více než 40 sekund.

Michal Šlesingr
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Zatímco vedoucí skupina čítala před první stojkou zhruba 17 závodníků, po chybách už to bylo jen osm. Moravec i Šlesingr museli na trestné kolo a patřilo jim umístění na hranici první a druhé desítky. Krčmář pokračoval jako jednadvacátý. Vedl Eder před Baileyem, Fourcadem, Schemppem či Landertingerem. Ze sedmé pozice číhal na svou šanci Johannes Bö.

Šlesingr manko stahoval, Moravec naopak mírně ztrácel. O medaile se však mělo rozhodovat jinde. Fourcade před rozhodující střelbou pole roztrhal a z osmičky byla pětice. Vedoucí muž SP chyboval hned dvakrát a bylo po nadějích, jediní, kdo zvládli závod s nulou, byli první tři: rychlopalník Eder vedl, Schempp byl v závěsu, Bailey útočil z třetí pozice. Moravec i Šlesingr nesestřelili po jednom terči, Krčmář odjel s nulou.

Bö předjel Američana. Edera táhli domácí fanoušci, Schempp za ním visel, ale v táhlém stoupání vystartoval a Rakušan mu nestačil. Eder se ohlížel za sebe, kde ještě hrozil Bö. Šlesingr byl po čtvrté střelbě šestnáctý a pořadím stoupal. Moravec se držel na 15. místě, Krčmář na 21.

Schempp vybojoval s přehledem zlato, Bö předstihl ve sjezdu na stadion domácího favorita. Moravec a Šlesingr dojeli ve druhé desítce, Krčmář na začátku třetí.

Výsledky závodu s hromadným startem biatlonistů na MS

1. Schempp (Něm.) 35:38,35 (0 trest. okruhů), 2. J. T. Bö (Nor.) -9,0 (1), 3. Eder (Rak.) -10,1 (0), 4. Šipulin (Rus.) -25,3 (2), 5. M. Fourcade (Fr.) -31,3 (3), 6. Bailey (USA) -33,5 (0), 7. Landertinger (Rak.) -38,0 (2), 8. Lindström (Švéd.) -39,7 (1), 9. Doll (Něm.) -42,9 (2), 10. Peiffer (Něm.) -46,1 (2), ...13. Šlesingr -54,1 (2), 16. Moravec -1:07,7 (2), 22. Krčmář (všichni ČR) -1:42,0 (1).

Průběžné pořadí SP (po 19 z 26 závodů): 1. M. Fourcade 1020, 2. Šipulin 690, 3. Schempp 673, 4. J. T. Bö 621, 5. Peiffer 550, 6. Björndalen (Nor.) 524, ...12. Moravec 416, 15. Krčmář 389, 20. Šlesingr 301, 53. Soukup 52, 58. Václavík 42, 79. T. Krupčík (všichni ČR) 12.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články