Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Björndalen o tažení proti dopingu: Fourcada lidé respektují, dělá to upřímně

Hochfilzen – Legendární Ole Einar Björndalen přidal do své úctyhodné sbírky medailí z mistrovství světa další zářez. Třetím místem ze stíhacího závodu v rakouském Hochfilzenu rozšířil svou monumentální sbírku na 45 cenných kovů. Pro biatlonového veterána je však podle jeho slov důležitější stříbro jeho partnerky Darji Domračevové a také boj proti dopingu, v němž se hodně angažuje Martin Fourcade.

Martin Fourcade a Ole Einar Björndalen
zdroj: Reuters

Francouz má ze stíhačky zlato, stejně jako Björndalen chyboval na poslední položce, třetí Nor za ním zaostal o více než 25 vteřin. Dvacetinásobný mistr světa Fourcadovi fandí v tažení proti dopingu a je rád, že novopečeného mistra světa podporují i další biatlonisté. "Není v tom sám," upozornil Björndalen. "Podporuju ho, přestože si myslím, že způsob, kterým to dělá, není úplně nejšťastnější. Myslím totiž, že sport a politika by měly zůstat oddělené," dodal.

"Je mnoho sportovců, kteří proti tomu jdou a pracují pro to. Fourcade je ale nejznámější, lidé ho berou, respektují, navíc má podporu dalších biatlonistů," uvedl Björndalen a jmenoval například českého reprezentanta Michala Šlesingra a Amerčiana Lowella Baileyho. "A samozřejmě mnoho dalších."

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih: Fourcade si ve stíhačce dojel pro 11. titul z MS

Řekl to v souvislosti s peticí, která mimo jiné zapříčinila uspořádání mimořádného kongresu Mezinárodní biatlonové unie, která v předvečer světového šampionátu rozhodla o tom, že MS 2021 se odebere ruské Ťumeni.

"Každý bojuje za stejnou věc. Martin má čisté myšlení a otevřenou duši, dělá to napřímo," řekl Björndalen, který chválil Fourcada za jeho inteligenci. "Je velmi, velmi chytrý a dělá to, co uzná nejvíce za vhodné. Má takové myšlení, které považuje za správné, a nechce z této cesty uhnout," doplnil.

Ole Einar Björndalen
zdroj: Reuters

Zároveň neopomněl pochválit ani Antona Šipulina, s nímž měl Fourcade konflikt kvůli tomu, že si ve smíšené štafetě vyšlápl na Rusa Alexandra Loginova. "Anton je také extrémně úspěšný biatlonista," uvedl diplomaticky Björndalen.

Na stranu Fourcada se postavil i Ondřej Moravec, který skončil ve stíhačce pátý. "Občas mě překvapují jeho výroky, někdy to je možná přehnané, ale on je hodně temperamentní. Na druhou stranu dobře za to, protože člověk jako on, persona, to už prostě lidi nemohou přehlížet," řekl Moravec.

Myslí si, že bez veřejných názorů Fourcada by se nedělo nic. "Ta do nebe volající benevolence IBU mě fascinuje a jeho taky, takže se snaží proti tomu bojovat," dodal Moravec.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články