Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nejrychlejší a bezchybná Koukalová je mistryní světa

Hochfilzen (Rakousko) - Gabriela Koukalová to dokázala. Ve sprintu v Hochfilzenu vybojovala vytoužený titul mistryně světa. O čtyři sekundy v cíli porazila Němku Lauru Dahlmeierovou. Třetí skončila Anais Chevalierová. Z Češek bodovaly ještě sedmnáctá Eva Puskarčíková a dvaatřicátá Lucie Charvátová. Do stíhačky nepostoupila po pěti chybách na střelnici až 68. Veronika Vítková. Od 19:00 sledujte na ČT sport nebo na webu ctsport.cz přímý přenos medailového ceremoniálu.

Kamery ji sledovaly většinu posledního kola. Favoritky byly v cíli. Bylo to už jen na ní. Koukalová odvedla maximum. Od prvních mezičasů figurovala na prvním místě. Až na třetí ránu vleže, která olízla okraj terče, zvládla všech deset výstřelů s přehledem. Stojku zvládla dokonce v na své poměry  rychlém čase pod 30 sekund.

"Na trati se únava rozplynula. Před závodem jsem byla dost negativní a moc jsem nevěřila, že i s čistou střelbou to může být tak krásný výsledek. Jsem nadšená, v posledním kole jsem každým krokem myslela na všechny ty lidi, kteří mě hnali," prohlásila Koukalová.

Nervy drásající okamžiky zvládla, po trati letěla. "Automatika je v člověku zabudovaná. Nad střelbou jsem nepřemýšlela, prostě jsem tam přilítla – buď, anebo," podotkla šťastná vítězka. V cíli čtyřsekundový náskok. Koukalová se mohla radovat. Prvním gratulantem byl její manžel Petr Koukal ještě v cílovém prostoru. Sen se naplnil.

Koukalová s Dahlmeierovou potvrdily roli velkých favoritek světového šampionátu. Česká jednička zlato přidala ke stříbru z individuálního závodu na MS před dvěma lety v Kontiolahti, ze štafet má první a třetí místo. "Už jen zbývá, aby si dojela pro olympijské zlato, protože jinak všechno už má," řekl šéf českého biatlonu Jiří Hamza.

V individuálních závodech je sedmadvacetiletá rodačka z Jablonce nad Nisou třetí českou mistryní světa v historii. Před 14 lety triumfovala Kateřina Holubcová v Chanty Mansijsku a právě v Hochfilzenu v roce 2005 vyhrál Roman Dostál.

Podívejte se na pozávodní tiskovou konferenci:

Puskarčíková mohla litovat dvou chyb na střelnici, protože jinak předvedla dobrý výkon. "Měla jsem trošku krušnou noc, snažila jsem se to vytěsnit. Bohužel na ležce tam dvě padly. Asi jsem si cvakla špatně, ale jsem ráda, že jsem stojku podržela a vynulovala," uvedla Puskarčíková, která musela ve čtvrteční smíšené štafetě na dvě trestná kola.

Spokojená s bodovaným umístěním mohla být i Charvátová. "Byl to velmi těžký závod. Na poměry, které předvádím celou sezonu, to byl lepší z výsledků," zhodnotila česká závodnice.

Co všechno se stalo?

Jako úplně první vyjela na trať Francouzka Dorinová Habertová, vleže jednou minula. Po bezchybné stojce dojela do cíle jako první a delší dobu vedla.

Po druhé střelbě nějakou dobu vedla Slovenka Anastasia Kuzminová, ale nerozložila si síly tak dobře jako Francouzka a v závěru ztratila více než sekundu.

Kaisa Mäkäräinenová ztratila šance hned na úvodní ležce, když minula dva terče. Její běh nebyl tentokráte o tolik rychlejší než soupeřek, aby manko dokázala dohnat.

Koukalová zapíjí úspěch na stupních vítězek
zdroj: ČTK/AP

O slovo se hlásily další. Anais Chevalierová předvedla bezchybný výkon na střelnici a k tomu přidala velmi solidní běh. Dařilo se i Federice Sanfilipové, která výbornou formu naznačila na posledních závodech v Anterselvě. Velmi vysoko mířila i Darja Domračevovová, jenže závod si totálně odstřelila třemi chybami na druhé položce.

Pak začaly startovat favoritky v druhé polovině startovního pole a české závodnice. Charvátová udělala chybu hned první ranou. Grupeto bylo hodně nalevo a kalibr jí nespadl. Netrefila ani poslední z deseti terčů a boj o pronikavě dobrý výsledek byl ztracen. Solidní běh ji však udržoval v naději na body.

Dahlmeierová zvládla ležku profesorsky, Vítková rozběhla závod odvážně, v prvním kole byla dokonce rychlejší než Mäkäräinenová, na střelnici však dva terče nevybílila.

Vedoucí žena pořadí SP Dahlmeierová se nemýlila ani napodruhé a útočila na zlato. V závodě už nebylo mnoho biatlonistek, které by ji mohly ohrozit. Puskarčíková udělala v ležce dvě chyby, vše napravila vestoje, kde bez bázně vybílila vše, co měla.

Pak přišel koncert, hlavní sólistkou Koukalová. Střelbu si výjimečně pohlídala a v běhu předčila úplně všechny soupeřky. Jen v posledním okruhu ji Dahlmeierová mírně předjela, na prvenství to ale Němce nestačilo.

Výsledky sprintu biatlonistek v Hochfilzenu

1. Koukalová (ČR) 19:12,6 (0 trest. okruhů), 2. Dahlmeierová (Něm.) -4,0 (0), 3. Chevalierová (Fr.) -25,1 (0), 4. Vittozziová -25,3 (0), 5. Sanfilippová (obě It.) -31,9 (0), 6. Hinzová (Něm.) -37,9 (0), 7. Dorinová Habertová (Fr.) -42,8 (1), 8. Kuzminová (SR) -44,0 (1), 9. Aymonierová (Fr.) -53,9 (1), 10. Merkušynová (Ukr.) -55,3 (0), ...17. Puskarčíková -1:09,3 (2), 32. Charvátová -1:33,8 (2), 68. Vítková (všechny ČR) -2:28,9 (5).

Průběžné pořadí SP (po 16 z 26 závodů): 1. Dahlmeierová 723, 2. Koukalová 712, 3. Mäkäräinenová (Fin.) 666, 4. Dorinová Habertová 636, 5. Wiererová (It.) 486, 6. Chevalierová 441, ...8. Puskarčíková 427, 22. Vítková 249, 48. Charvátová 70, 79. Davidová (ČR) 13.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články