Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Studená válka v biatlonu? To, co udělal Fourcade, bylo na diskvalifkaci, tvrdí Šipulin

Hochfilzen – Tvrdé gesto, které by mohlo mít následky. Bojovník proti dopingu Martin Fourcade se rozjížděl na předávce do závěrečné části smíšené štafety, podobně na tom byli i ruští biatlonisté. Alexandr Loginov se ale na předávce se Šipulinem najednou poroučel k zemi. Ten Loginov, kterému nedávno vypršel dvouletý distanc za užití nedovolené látky EPO.

Martin Fourcade po incidentu opustil ceremoniál dřív
zdroj: ČTK/ITAR-TASS autor: Stanislav Krasilnikov

Opakovaný záběr potvrdil, že Loginovovi k pádu dopomohl vstrčenou hůlkou mezi lyže právě francouzský reprezentant, který nakonec dojel do cíle druhý. Bronzové Rusy nenechala věc chladnou a na následné tiskové konferenci srážku vytáhli na světlo. Atmosféra, která by se dala krájet.

Loginov se blýskl na uplynulém mistrovství Evropy v Polsku, kde vyhrál mimo jiné vytrvalostní závod na 20 kilometrů. A stalo se tak teprve dva měsíce poté, co mu vypršel trest za doping. Dobrá střelba i běh nakonec Loginova katapultovaly do ruské nominace pro mistrovství světa. Samo o sobě kontroverzní, byť zcela jistě i právoplatné rozhodnutí. Jenže Fourcade z něj byl rozčarovaný natolik, že se vůči Loginovi vyjádřil kriticky na Twitteru.

Ruský tým jej totiž po úspěšném evropském šampionátu vynášel ve svém příspěvku na sociální síti v souvislosti s jeho narozeninami do nebes, Fourcade však ve svém komentáři pod stejný 'post' neopomněl zmínit, co má Loginov 'za sebou'.

Už tak dost vyhrocené vztahy mezi francouzským biatlonistou a ruskými fanoušky (resp. týmem) nabraly v tu ránu další rozměr. Ruská federace navíc údajně měla žádat Mezinárodní biatlonovou unii (IBU), aby zastavila Fourcadeovi činnost.

A když si Fourcade ve středu přečetl startovní listinu do smíšené štafety, byl z volby ruského realizačního týmu konsternovaný. Podle MF Dnes si o tom dokonce referoval s Michalem Šlesingrem, s nímž 'zapříčinil' mimořádný kongres IBU, který ve středu odebral MS 2021 ruské Ťumeni. Důvodem je právě rozsáhla ruská dopingová kauza.

Každopádně - Loginov byl nominován do smíšené štafety. Šlesingr na to konto v komentáři na svém facebookovém profilu uvedl, že do štafety definitivně nastoupí i někdo, kdo si nezaslouží respekt.

Martin Fourcade a Anton Šipulin
zdroj: ČTk autor: Červený Michal

Střih. Loginov padá k zemi a ruské hromy a blesky později létají nad Fourcadeovou hlavou. Už před tiskovou konferencí několikrát v rozhovorech zopakoval, že jel nejlépe, jak mohl. "Loginova jsem neviděl," prohlásil pro Českou televizi Fourcade.

Michal Krčmář akci Fourcadea při předávce viděl na vlastní oči. "Nevím, jestli to byl úmysl, nebo ne," řekl a dodal: "Ale myslím si, že Loginov nemůže počítat, že ho budeme plácat po ramenou. Je to možná hnusné a nesportovní gesto, ale kdyby tam bylo trochu úmyslu od Fourcadea, naprosto ho asi chápu."

Lídr Světového poháru nicméně stupně vítězů opustil, a když si šli Rusové pro medaili, ironicky tleskal. A Šipulinovi odmítl podat ruku, stejně jako Rusové nejprve Fourcadeovi. "Jsme jeden tým a pokud se někdo nechová fér k jednomu z členů týmu, vadí to samozřejmě nám všem," prohlásil na následné tiskové konferencí ruský biatlonista.

Martin Fourcade a Rusové, kteří mu odmítli podat ruku
zdroj: ČTK/ITAR-TASS autor: Stanislav Krasilnikov

"Můžeš mi říct, co jsem udělal?" zeptal se ho před všemi novináři Fourcade. A začala přestřelka. "Já myslím, že všichni viděli, co se stalo na třetí předávce mezi Martinem a Loginovem. Žádám všechny závodníky, aby závodili fér. Myslím, že chování Martina bylo na diskvalifikaci," prohlásil Šipulin, který se nechal slyšet, že Fourcadea už nerespektuje.

Jenže Fourcade se nenechal odbýt. "Myslím, že je to spíš reakce na můj tweet, ve kterém jsem kritizoval Loginova," uvedl. Následnému dotazu z pléna se pak spíš ironicky pousmál. "Nemyslíte, že mezi vámi a ruským biatlonem teď dochází ke studené válce?" - "Studená válka byla přece mezi USA a Sovětským svazem," dodal lakonicky Fourcade.

A Loginov? "Mým úkolem je běžet co nejrychleji, střílet přesně a mít co nejlepší výsledek," uvedl pětadvacetiletý biatlonista, který byl v momentu pádu už mimo závod, takže pořadím by se stejně nehýbalo.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články