Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Soukalovou v závěru zradil běh a na medaili nedosáhla

Oslo - Gabriela Soukalová odjížděla z poslední střelby hromadného závodu na druhém místě, avšak na trati ji záhy předběhly Laura Dahlmaierová i Kaisa Mäkäräinenová. Soukalová tak podruhé na šampionátu skončila na čtvrté příčce. Z vítězství se raduje Marie Dorinová Habertová. Veronika Vítková doběhla šestá a Češky tak v Oslu medaili nezískaly.

Gabriela Soukalová
zdroj: ČTK autor: Alföldi Tibor

Soukalová skončila na šampionátu na Holmenkollenu podruhé čtvrtá. Těsně pod stupni vítězů dojela také na úvod mistrovství ve sprintu. "Od prvního kola jsem dneska věděla, že to není můj den. Snažila jsem se tam držet, lyže mi jely skvěle, mohla jsem díky tomu být vepředu, ale v posledním kole mi to došlo, tak jak nikdy v životě," řekla v cíli Soukalová.

Závěrečný závod s hromadným startem začala čistě na ležce, ale první problém přišel při výjezdu ze střelnice. Špatně si zacvakla hůlku do poutka a ta jí po chvíli upadla. Česká jednička tak běžela zhruba 150 metrů bez ní, ale kontakt neztratila a pokračovala bez omezení, když dostala novou. Po druhé ležce musela Soukalová na jedno trestné kolo a klesla na 18. místo s odstupem 32 sekund. Vítková zastřílela druhou položku čistě a jela dvanáctá.

První stojku obě Češky zvládly čistě a vrátily se do boje o stupně vítězů. Vítková byla třetí a Soukalová čtvrtá. V čele byla suverénně v celém závodě bezchybně střílející Dorinová Habertová.

Před poslední střeleckou položkou předjely české biatlonistky Rusku Jurlovovou a držely se Soukalová na druhém a Vítková na třetím místě. Soukalová odstřílela poslední stojku čistě a byla druhá, ale za ní se hnaly Dahlmeierová a Mäkäräinenová. Vítková jednou chybovala. Finka a Němka Soukalovou brzy dojely a dostaly se před ni. Jejich rychlé tempo Soukalová nedokázala udržet a odpadla. "Já jsem normálně skoro šla. V tom předposledním stoupání, to tedy bylo něco. Já měla křeče do nohou, posledních 800 metrů bylo strašných," popisovala Soukalová.

Jela dnes takticky, šetřila síly, kde mohla. Ještě ve třetím kole bojovala o medaili, do posledního okruhu odjížděla druhá. "Věděla jsem, že poslední položku musím dát čistě, což se povedlo, ale když jsem cítila na zádech Lauru (Dahlmeierovou) s Kajsou (Mäkäräinenovou), tak jsem věděla, že tam končí veškerá legrace a že je konec," prohlásila.

Tvrdila, že s tak rychlými soupeřkami by měla potíže i ve své nejlepší formě. "A tu jsem měla předevčírem," podotkla. To běžela štafetu, ve které byla ze všech biatlonistek absolutně nejrychlejší. "Do předposledního stoupání jsem je měla asi deset metrů. Podařilo se mi je sjet pod tím největším kopcem na pět metrů, ale když jsem viděla ty jejich skoky do kopce, tak mě to odvařilo. Nebyla jsem schopna ničeho," dodala.

Vítková předvedla šestý nejlepší běžecký čas a šanci bojovat o medaili si odstřelila na druhé stojce. "Dneska se mi nejelo špatně, ale ta druhá chyba mě hodně mrzí," řekla Vítková. Se šampionátem byla spokojená, po nepříliš vydařené sezoně se dostala v každém závodu do desítky. "Takhle se mi to na MS ještě nikdy nepovedlo, určitě mohu být spokojená. Škoda, že to nedopadlo ještě kousek výš," litovala. "Bylo k tomu dobře našlápnuto, ale vždycky jsem se nevyvarovala chyb na střelnici," dodala.

Mistrovství světa v biatlonu v Oslu:

Ženy - závod s hromadným startem na 12,5 km: 1. Dorinová Habertová (Fr.) 35:28,5 min. (0 tr. okruhů), 2. Dahlmeierová (Něm.) -7,3 (1), 3. Mäkäräinenová (Fin.) -8,1 (1), 4. Soukalová -30,9 (1), 5. Bescondová (Fr.) -39,2 (2), 6. Vítková -42,7 (2), 7. Olsbuová (Nor.) -43,9 (3), 8. Preussová (Něm.) -44,2 (2), 9. Birkelandová (Nor.) -51,1 (2), 10. Skardinová (Běl.) -52,0 (0).

Průběžné pořadí SP (po 23 z 26 závodů): 1. Soukalová 1039 b., 2. Dorinová Habertová 970, 3. Wiererová (It.) 889, 4. Mäkäräinenová 785, 5. Dahlmeierová 756, 6. Hildebrandová (Něm.) 735, 7. Vítková 703, ...25. Puskarčíková 292, 32. Charvátová 213, 77. Landová 22, 90. J. Jislová 7.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články