Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Biatlonové Česko. Sledovanost MS se za poslední dekádu více než ztřicetinásobila

Praha – Český národ žije biatlonem. Jedním z důkazů může být i prudký nárůst sledovanosti mistrovství světa na obrazovkách České televize. Zatímco v roce 2007 dosahovala průměrná sledovanost šampionátu 19 tisíc diváků, v minulém roce to už bylo 613 tisíc. Nárůst je tedy více než dvaatřicetinásobný.

zdroj: Getty Images

"Odvíjí se to od toho, jak se daří závodníkům," soudí biatlonový expert ČT Ivan Masařík. Nutno ovšem podotknout, že například ve zmíněném roce 2007 v italské Anterselvě vybojovala česká výprava zásluhou Michala Šlesingra dva cenné kovy – stříbro a bronz.

Už před třemi lety, kdy se konal šampionát na domácí půdě v Novém Městě na Moravě, sledovalo v průměru klání na šampionátu 328 tisíc diváků, což byl v porovnání s rokem před tím dvaapůlnásobný nárůst. Zájem o biatlon stoupá od té doby skokově.

Českým závodníkům se v posledních letech nadmíru daří a přivážejí pravidelně medaile nejen ze závodů Světového poháru, ale také z velkých akcí – každoročních světových šampionátů či z posledních zimních olympijských her v Soči.

Je nám líto, video expirovalo.
Sledovanost biatlonového MS stoupá skokově

Už první závod letošního MS naznačil, že trend zvyšování zájmu o tento dynamický zimní sport v Česku nepolevuje. Úvodní přenos ze závodu smíšených štafet si nenechalo ujít 751 tisíc diváků, čímž se stal nejúspěšnějším čtvrtečním pořadem veřejnoprávní televize.

Jednička v Německu, velká čísla v Norsku nebo Rusku

Biatlonový boom přišel do Česka s mírným zpožděním. V Německu nebo v Norsku, zemi jinak zasvěcené klasickému lyžování, se biatlonová horečka šíří už od sklonku devadesátých let. "Němců se dívá na přímý přenos z biatlonu téměř čtyři miliony lidí. V Norsku se podíl sledovanosti v čase, kdy běží biatlon, blíží ke třiceti procentům na trhu. Obrovská čísla přicházejí z Ruska," poznamenal pro iDnes viceprezident IBU Ivor Lehoťan.

Norové považují letošní šampionát za největší sportovní událost na svém území. "Klasické lyžování a zimní sporty vůbec jsou v Norsku kulturní záležitostí. V 90. letech byl jasnou jedničkou běh na lyžích daleko před biatlonem. Od té doby šel ale náš sport hodně nahoru a v televizi se stal podle čísel v 90. letech populárnější než klasické lyžování. V roce 2011 se tady konalo velmi úspěšné mistrovství světa klasiků a to opět velice zvedlo zájem o tento sport," popsal Halvard Hanevold, olympijský vítěz z Nagana a nynější expert norské veřejnoprávní televize.

"Možná je běžecké lyžování přeci jen o maličko populárnější, ale snad právě mistrovství světa tento poměr trochu pozmění," doplnil Hanevold.

V současnosti je na světě obecně nejsledovanějším zimním sportem sjezdové lyžování. Biatlon se přetahuje se skoky na lyžích o druhé místo. Sledovanost se za poslední dva roky celosvětově stabilizovala. "Přesto se stále drží na číslech, o kterých se nám před deseti lety ani nezdálo," dodal pro iDnes Lehoťan.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články