Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Až moc dobrá nálada. Rybáře znepokojil před startem MS přílišný klid v týmu

Oslo – Světový šampionát startuje závody smíšených štafet. Základní fakta: Místo ještě nedávno churavějícího Ondřeje Moravce bude finišovat Michal Krčmář, který letos prožívá svou nejúspěšnější sezonu. V norské metropoli už od včerejška sněží a nový sníh výrazně zpomalil tratě na Holmenkollenu. V týmu panuje pohoda, možná až příliš. Největší české naději Gabriele Soukalové se nezamlouval středeční trénink, cítila se podle svých slov dezorientovaná. Přímý přenos závodu smíšených štafet i s předzávodním programem startuje na ČT sport a našem webu v 15:00.

Gabriela Soukalová
zdroj: ČTK/AP

Soukalová, vedoucí žena celkového pořadí Světového poháru, se včera nechala slyšet, že se na tréninku necítila vůbec dobře. "Na mě působil ten tým až moc v klidu a neměl jsem z toho včera také dobrý pocit. Nálada byla až moc dobrá. Dneska to už bude o ničem jiném, protože na štafetu je třeba udělat všechno, jak se má," přiblížil reprezentační šéftrenér Ondřej Rybář.

Oslo zasypává sníh a vrásky na čele to dělá nejen servismanům. "Nepřetržitě celý den a i přes noc chumelí. Není to husté sněžení, ale za den připadne zhruba pět centimetrů. S tratí to dělá svoje. Není úplně tvrdá, navíc ten nový sníh výrazně zpomalil starý krystal, který se promíchal. Testování lyží není jednoduché a i pro závodníky je to o něco větší dřina," uvedl Rybář.

Obrovská konkurence ve smíšených štafetách

Oproti minulým letům nevynechává úvodní závod šampionátu téměř nikdo z absolutní světové špičky. Mezi největší favority budou patřit domácí Norové s bratry Böovými. Za Německo bude finišovat Simon Schempp, za Rusy Anton Šipulin a za Francii lídr seriálu Martin Fourcade. Konkurence pro Michala Krčmáře tedy velkolepá. Vyrovnanou italskou čtveřici zdobí Dorothea Wiererová. Silní budou tradičně Ukrajinci, překvapit mohou ale i v letošní sezoně dobře závodící zámořské týmy Kanady nebo USA. Nutno neopominout ani Rakušany, za které pojedou na závěrečných úsecích rychlopalník Simon Eder a Dominik Landertinger.

Kompletní startovní listina zde.

Relativně otevřený areál udělá také své. "Střelnice je zákeřná, protože fouká od můstku, a když jde do toho ještě chumelení, létá to do očí a závodníci se s tím perou," vysvětlil Rybář.

Češi nastoupí kvůli tréninkovému manku Moravce do oblíbených smíšených štafet, ve kterých obhajují zlato z Kontiolahti, v pozměněném složení. Šanci na závěrečném úseku dostal Michal Krčmář, kterému v současnosti patří 27. příčka ve Světovém poháru, mimochodem jen o jednu horší než Michalu Šlesingrovi.

"V téhle sezoně ukázal, že udělal velký kus práce. I celkovým bodovým ziskem ve Světovém poháru ukazuje, že si určitě tu šanci zaslouží," prohlásil Rybář.

Ve hře pro mixštafetu byl i Jaroslav Soukup, stříbrný medailista z nedávného evropského šampionátu. "Těžko na dálku porovnávat. Michal Krčmář absolvoval celou přípravu v Pokljuce. A i kola SP před tím naznačovala, že tu důvěru dostal oprávněně. Jak běžecky, tak střelecky se velice srovnal. Řekl bych, že momentálně jeho forma je o malinko lepší než u Jardy Soukupa," uvedl šéftrenér.

Vlajkonoš Ondřej Moravec přivádí český tým při slavnostním zahájení MS v Oslu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Třináct dní mimo trénink se projeví

Starosti kouči dělá Moravec. "Když na této úrovni bojujete o příčky nejvyšší, není tam moc prostoru pro vynechání v tréninku," poznamenal Rybář. Trojnásobného medailistu z minulého MS nejprve skolila viróza v Presque Isle, po příletu do Pokljuky pak ještě střevní viróza. "Ondra byl bohužel třináct dní mimo trénink a to se projeví," posteskl si Rybář. "Nemyslím si, že by nebyl schopen jezdit rychle. Ale pokud chce bojovat s těmi nejlepšími, tohle se určitě promítlo a každý den pro nás je čas, aby se dostal do formy," dodal.

Do sobotního sprintu by nicméně měl Moravec nastoupit. O dalším postupu rozhodne ranní trénink. "Uvidíme, jak mu to půjde jezdit rychle. Podle toho se zařídíme pro další závody. Každopádně závodů je tady dost, ale čas nás trochu tlačí," poznamenal Rybář.

Program mistrovství světa v biatlonu v Oslu

Čtvrtek 3. března: 15:30 smíšená štafeta

Sobota 5. března: 11:30 sprint mužů, 14:30 sprint žen

Neděle 6. března: 13:30 stíhací závod mužů, 15:45 stíhací závod žen

Středa 9. března: 15:30 vytrvalostní závod žen

Čtvrtek 10. března: 15:30 vytrvalostní závod mužů

Pátek 11. března: 15:30 štafeta žen

Sobota 12. března: 15:30 štafeta mužů

Neděle 13. března: 13:00 závod s hromadným startem žen, 16:00 závod s hromadným startem mužů

Kompletní program vysílání ČT sport najdete zde.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články