Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Laťka leží vysoko. Zopakují biatlonisté čtyřikrát medailové Kontiolahti?

Praha – Biatlonoví příznivci si lámou hlavu nad otázkou: Napodobí Češi v norském Oslu medailovou úrodu z minulého světového šampionátu v Kontiolahti? Z finského městečka přivezli loni čeští reprezentanti vpravdě bohatou medailovou sbírku – jednu zlatou, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. V celkovém hodnocení byli Češi dokonce na čtvrtém místě a porazili například takovou velmoc, jakou je v biatlonu Rusko. Laťka je nasazena nesmírně vysoko. Připomeňte si ty z českého pohledu nejdůležitější momenty mistrovství v Kontiolahti.

Ondřej Moravec s medailovou sbírkou z mistrovství světa
zdroj: ČTK/AP autor: Markku Ulander

Konečně zlato

Češi medailemi v posledních třech letech nešetří. Na světovém šampionátu v Novém městě na Moravě v roce 2013 si smíšená štafeta dojela pro bronz, na olympiádě v Soči slavila stříbro a ve Finsku se konečně dočkala vítězství. Poprvé u toho sice nebyl Jaroslav Soukup, ale kvarteto, v němž jeli Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Michal Šlesingr a Ondřej Moravec, začalo mistrovství perfektně.

Letos však bude v sestavě nejspíše chybět zkušený finišman Moravec, kterého v týdnech před MS trápily zdravotní problémy. Jeho fenomenální rychlopalba na posledních "stojkách" bude možná Čechům hodně scházet.

Další dvě medaile pro Moravce

Moravec na loňském šampionátu zářil, a to i přesto, že se mu areál v Kontiolahti příliš nezamlouval. Muži velkých akcí se dařilo už v Soči, kde získal dvě stříbra a jeden bronz. Z Kontiolahti si odvezl kompletní medailovou sbírku.

Po zlaté štafetě si nejprve připsal dvě devátá místa – ve sprintu a ve stíhačce. Po nich však již mohl slavit druhý cenný kov. Skvělým finišem ve vytrvalostním závodu překonal Simona Fourcada a s náskokem pěti vteřin získal bronz. V následné mužské štafetě Moravce potkala naopak smůla, při položce vleže do něj nechtěně kopnul Nor Emil Hegle Svendsen a z útoku na bednu bylo šesté místo. Chuť si však třetí nejúspěšnější biatlonista šampionátu spravil v závěrečném závodě s hromadným startem, ve kterém se skvělým výkonem prokousal až na druhé místo.

Téměř zlatá Soukalová

V současnosti vede s přehledem Světový pohár, v loňské sezoně to ale byla jiná Soukalová. Na startu loňské sezony se potýkala s motivací a nevýraznou formou. Na světovém šampionátu však běhala opět rychle a střelecky patřila vůbec k nejlepším v ženské kategorii. Stejně jako letos.

Soukalová se už už radovala ze zlata ve vytrvalostním závodě, nakonec se však musela sklonit před překvapivou vítězkou Jekatěrinou Jurlovovou z Ruska. Dařilo se jí i ve štafetě i v závěrečném závodě s hromadným startem, kde jí pouze chyba při poslední střelbě zabránila v útoku na další zlato, a nakonec obsadila páté místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy vytrvalostního závodu biatlonistek na MS

Šlesingrovi chybělo štěstí

Letos běhá z Čechů nejrychleji a loni tomu nebylo jinak. Šlesingr po tratích v Kontiolahti létal, ale na střelnici štěstěnu nepotkal. V rozhodujících momentech mu vždy nevyšla jedna rána nebo mu chyběl jen kousek.

První smolná chvíle přišla ve sprintu, kdy Šlesingra o šanci na cenný kov připravila jedna střelecká minela navíc. Ještě hůře dopadl následný stíhací závod. Do něj vstoupil jednou chybou při střelbě, ale pak pořadím jenom stoupal a stoupal. Do závěrečného úseku vbíhal šest vteřin za medailí a do posledních metrů se k ní přibližoval. Ani skvělý běžecký výkon však nakonec nestačil.

Třetí rána přišla po Šlesingra na závěr. V hromadném závodě znovu běžecky zářil, ale tři trestné okruhy znamenaly, že cíl proťal až pátý se ztrátou pouhých 19 sekund na vítězného Faka, jenž na rozdíl od českého závodníka chyboval pouze jednou.

Nejhorší výkon ženské štafety přišel smolně na MS

V sezoně nebyly hůře než třetí. Vrchol sezony jim však vůbec nevyšel. Štafeta žen v Kontiolahti doplatila na střelbu v druhé polovině. Jediná Soukalová vystoupila z řady a stáhla ztrátu po úseku Evy Puskarčíkové. Jenže Jitka Landová s Veronikou Vítkovou musely na trestná kola a bylo po nadějích. Pro české kvarteto to ve finále znamenalo konečnou osmou příčku.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih štafet biatlonistek s ohlasy

Vítková zůstala za očekáváním

Loni patřila mezi největší favoritky šampionátu, Vítková totiž figurovala před startem MS na třetí pozici ve Světovém poháru, když hned šestkrát v sezoně do té doby stanula na stupních vítězek. Očekávání však nenaplnila a mohla za to především střelba vleže, mimochodem několikrát prokletá také v současné sezoně.

Za celý loňský šampionát v "ležce" minula hned devatenáctkrát a její úspěšnost byla pouze 62 procent. Negativní bilance se odrazila na výsledcích. Ve smíšené štafetě ještě dokázala pomoci ke zlatu, jenže její forma měla následně klesající tendenci, což vyvrcholilo v posledním závodě s hromadným startem, kde obsadila až devětadvacátou příčku. Vítková si vybrala krizi v nejhorší moment.

Současnost se od minulého roku v mnohém liší. Soukalová je na špici, Vítková může překvapit. Puskarčíková podává vyrovnané výkony, Charvátová, podaří-li se jí mimořádně střelba, může být černým koněm sprintu i dalších závodů.

Moravec po prodělaných nemocech v poslední fázi přípravy nebude v pozici favorita. Ostatně totéž se dá říci i o ostatních českých mužích. Nejlepší sezonu v kariéře může korunovat úspěchem Michal Krčmář. Šlesingr, načasoval-li ideálně formu a popasuje-li se se střelbou, může prolomit loňskou smůlu. Jaroslav Soukup se celou sezonu hledá, ale třeba se našel při závodech na mistrovství Evropy, kde vybojoval stříbro v závodu s hromadným startem.

Obhájci titulů z Kontiolahti a nejlepší česká umístění:

Muži:

Sprint na 10 km: Johannes Thingnes Bö (Norsko), ...7. Michal Šlesingr

Stíhací závod na 12,5 km: Erik Lesser (Německo), ...4. Michal Šlesingr

Závod s hromadným startem na 15 km: Jakov Fak (Slovinsko), 2. Ondřej Moravec, ...5. Michal Šlesingr

Vytrvalostní závod na 20 km: Martin Fourcade (Francie), ...3. Ondřej Moravec

Štafeta na 4x7,5 km: Německo, ...6. ČR

Ženy:

Sprint na 7,5 km: Marie Dorinová Habertová (Francie)

Stíhací závod na 10 km: Marie Dorinová Habertová (Francie), ...5. Gabriela Soukalová

Závod s hromadným startem na 12,5 km: Valj Semerenková (Ukrajina), ...5. Gabriela Soukalová

Vytrvalostní závod na 15 km: Jekatěrina Jurlovová (Rusko), 2. Gabriela Soukalová, ...8. Veronika Vítková

Štafeta na 4x6 km: Německo, ...8. ČR

Smíšená štafeta: Česká republika

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články