Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Věřil jsem, že už to bude zlato, řekl po stříbru Soukalové Vítek

Kontiolahti (Finsko) – Když Gabriela Soukalová uhájila vedení před finišující hvězdou Kaisou Mäkäräinenovou, trenér Zdeněk Vítek věřil, že jeho svěřenkyně si již pro zlato z vytrvalostního závodu dokráčí. I když jak je mu zvykem, nic nedával najevo. Nakonec však všechny nečekaně porazila přesně střílející Ruska Jekatěrina Jurlovová. "To je biatlon," uznal Vítek.

Den před závodem se přitom nezdálo, že by Soukalová mohla pomýšlet na stupně vítězů. Vítek o ní prozradil, že se necítí dobře a trošku ji škrábe v krku. "Necítila se, ale teď jí to šlo, což je lepší, než kdyby to bylo obráceně," ušklíbl se Vítek.

Na střelnici musel Vítek přebíhat mezi dalekohledy ze strany na stranu, aby stíhal sledovat rány všech čtyř českých biatlonistek a hlásit na trať, kam rány padaly. "Celý to bylo posunutý doleva, ale vešlo se to," hlásil po třetí položce Soukalové.

Po čtvrté musel do vysílačky oznámit jednu chybu. Předposlední rána šla moc doleva nahoru. "Na deset hodin, docela dost daleko. Podržela ji. Těžko říci, jestli si špatně najela, to nejlíp ví střelec, kde byla chyba," konstatoval Vítek.

Při balení svého nádobíčka sledoval, jak si na trati vede Ruska Jurlovová. "Naděje umírá poslední," říkal si a Jurlovová se v tu chvíli škrábala do největšího kopce. Na mezičasu stále měla náskok přes 25 vteřin a bylo jasné, že vyhraje.

"Placka tam je, to je skvělé," řekl v klidu Vítek ke stříbru Soukalové. A se svým tradičním suchým humorem na otázku, jaký je rozdíl mezi zlatou a stříbrnou, odvětil: "V barvě."

Výborně jela i druhá česká biatlonistka. Do poloviny závodu se zdálo, že by na stupně mohla se Soukalovou vystoupit také Veronika Vítková. Na třetí a čtvrté položce ale vždy jednou chybovala a skončila osmá. "Jestli odstřelila vleže nebo vestoje, to nevím, ale jinak taky super výkon. Co je do deseti, je perfekt," chválil kouč.

Před odchodem do buněk za celým týmem ještě přemýšlel nad tím, v čem jsou přednosti Soukalové. "Nemáte něco lehčího?" řekl nejdříve a dodal: "Určitě je cílevědomá, pracovitá a umí se koncentrovat a vydat. Poslední dobou má malinko víc starostí s děním okolo biatlonu, ale to je normální u hvězdy, jako je ona."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články