Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Bronz z Nového Města, stříbro ze Soči. Jaký bude mix v Kontiolahti?

Kontiolahti (Finsko) – Jedna z nejmladších biatlonových disciplín udělala už několikrát českým barvám obrovskou radost. Na velkých akcích - mistrovství světa nebo Olympijských hrách - se jel závod smíšených štafet desetkrát a na dvou posledních vybojovali Češi bronz a stříbro. Na předchozích třech světových šampionátech a Olympijských hrách v Soči ovládli štafety Norové. Skončí jejich nadvláda a přidají Češi do své sbírky medaili, která jim ještě chybí? Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web od 17:10. Kompletní program vysílání MS najdete zde.

Slavící čeští biatlonisté
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Na start úvodní disciplíny šampionátu ve finském Kontiolahti by měla nastoupit nejsilnější sestava: Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Michal Šlesingr a Ondřej Moravec. "Máme silný tým a je dobré si z toho vzít pozitivní stránku. Spíš si budu říkat, že tým máme tak silný, že to jsme schopní zajet a ne že musíme. Potenciál tam je. Spíš je třeba sebedůvěra, než se něčeho bát," řekl finišman Moravec.

"Kdybychom začali a něco se nám povedlo, bylo by to příjemnější," prohlásil šéftrenér Ondřej Rybář. "Když se podaří první závod, tak ty ostatní budou jednodušší a tlak trošku opadne," dodala Vítková. "Dobrý výsledek by byl trochu nakopnutím pro psychiku," přitakal dvaatřicetiletý Šlesingr.

Nezapomenutelné mixy - zatím více štěstí než smůly

Podobně mluvili čeští biatlonisté i před předloňským závodem v Novém Městě na Moravě. Také před domácím světovým šampionátem se od první soutěže čekalo hodně. Jako kometa tehdy zářila Soukalová, výrazný výkonnostní vzestup naznačoval Moravec. Smůlu měl Šlesingr, těsně před startem MS onemocněl. Jeho místo zaujal Soukup a svého úkolu se ujal skvěle. Vše úspěšně před bouřícím publikem završil superrychlou poslední střelbou Moravec.

V Soči se jel mix naopak ke konci biatlonového programu. Po čtyřech medailových úspěších byli Češi opět kandidáty na nejvyšší posty. Znovu se do čtveřice nedostal smolař Šlesingr, štafeta tak jela v totožném složení jako v Nové Městě. Trio Soukalová, Soukup a Moravec chtělo bojovat i kvůli Vítkové, která ještě olympijskou medaili neměla. Závod vešel do světové sportovní historie především kvůli Ole Einaru Björndalenovi, který překonal ziskem třináctého cenného kovu v historickém žebříčku olympijských medailistů ze zimních Her svého krajana Björna Dählieho. Českým fanouškům se však do paměti navždy vryla hlavně stříbrná radost českého kvarteta.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejdůležitější momenty české stříbrné štafety v Soči

Po veleúspěšné olympijské sezoně se příznivci českého biatlonu hodně namlsali. I proto byl vyhlížen start nového ročníku s velkým očekáváním. Úvodní závod ve švédském Östersundu obstaraly právě smíšené štafety. Finišman Moravec vybíhal na svůj úsek jako první, ale zradila ho střelba a nakonec doběhl devátý. Ukázalo se, jak dokáže být vyrovnaný mix zrádný.

Do "starých" kolejí se vrátili čeští biatlonisté ve druhé a zatím poslední smíšené štafetě této sezony. V Novém Městě na Moravě se závod smrskl na česko-norský souboj. Rozhodovalo se na poslední střelbě, Moravce přestřílel Tarjei Bö a na české kvarteto zbylo stříbro.

"V Novém Městě jsem si dokázala, že i ten první úsek umím pořád jezdit. A je jedno, jaký jedete úsek, protože musíte na jakémkoliv předvést stoprocentní práci a je jedno, jestli vepředu, vzadu nebo veprostřed," řekla Vítková, která zajíždí z Češek letos nejlepší výsledky. V ženské štafetě se úspěšně ujala role finišmanky, v mixu jí tradičně patří úplně opačná pozice. Nejinak tomu bude i tentokrát.

Obhájci titulů z Nového Města na Moravě 2013 a nejlepší česká umístění
zdroj: ČT24

Ondřej Rybář:

"Máme za sebou výbornou sezonu. Když se vrátíme bez medaile, budeme asi trochu smutní, ale už nyní víme, že za poolympijskou zimu se nemusíme vůbec stydět… Když jsme přivezli pódium z každého světového poháru, tak bychom měli i z mistrovství světa."

Na druhém úseku většinou spolehlivě drží českou pozici vpředu Soukalová. Dvojnásobná olympijská medailistka míní, že v Kontiolahti má šanci na cenný kov právě ve štafetách. Smíšenou štafetu bere jako dobrou na rozjezd. "Teď se určitou dobu nezávodilo a jenom jsme se připravovali. Kratší vzdálenosti jsou tak lepší na úvod. Člověk to tak trochu prubne. Já to hodně uvítám," řekla Soukalová.

Moravec od žen očekává, že závod rozjedou nejhůře na druhém místě. Na něm pak bude unést v závěru roli finišmana. Přiznal se, že by v cílové rovince rád hledal českou vlajku.

Smíšené štafety biatlonistů měly premiéru na MS v roce 2005, ale tehdy mohly výsledkově silné národy postavit více týmů. Češi tehdy dojeli v ruském Chanty Mansijsku čtvrtí, přičemž zlato a stříbro brali Rusové. V roce 2006 se při smíšené štafetě střídalo pořadí žena, muž, žena, muž, ale od roku 2007 se ustálil formát, při kterém absolvují první dva úseky ženy a zbylé muži.

O mistrovské tituly bojují biatlonistky a biatlonisté ve smíšené štafetě od roku 2005. Kromě trojnásobných vítězů Norů si připsalo hned v úvodních dvou ročnících triumfy ruské kvarteto, dvakrát vyhráli Němci, jednou Švédové a Francouzi. Snad až na Švédy budou vedle těchto týmů usilovat o příčky nejvyšší stejné země. K nim je nutné přičíst vedle české čtveřice také Itálii, která za Norskem a Českem vybojovala bronz na Hrách v Soči, a vždy dobře připravenou Ukrajinu, která na první cenný kov na velkých akcích v této disciplíně stále čeká.

Nominace ČR

Ženy: Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Eva Puskarčíková, Jitka Landová, Barbora Tomešová

Muži: Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup, Michal Krčmář, Tomáš Krupčík.

Výprava šéftrenéra Ondřeje Rybáře prožívá parádní sezonu. V každé zastávce světového pohár vystoupili Češi alespoň jednou na stupně vítězů, prim hraje s šesti individuálními a šesti týmovými úspěchy Veronika Vítková. "Stačila by mi klidně jedna medaile," podotkla s úsměvem Vítková, letos jednou nejrychlejší ve sprintu a členka tří vítězných ženských štafet v SP.

Světové zlato získali Češi třikrát, z toho dvě individuální. Naposledy na stupínek nejvyšší vystoupil před deseti lety Roman Dostál v závodu na 20 kilometrů.

Přehled českých a čs. medailí na MS v biatlonu
zdroj: ČT24

Program MS

Čtvrtek 5. března: 17:15 smíšená štafeta

Pátek 6. března: volný den

Sobota 7. března: 13:00 sprint mužů na 10 km, 16:30 sprint žen na 7,5 km

Neděle 8. března: 13:15 stíhací závod mužů na 12,5 km, 16:00 stíhací závod žen na 10 km

Pondělí 9. března: volný den

Úterý 10. března: volný den

Středa 11. března: 17:15 vytrvalostní závod žen na 15 km

Čtvrtek 12. března: 17:15 vytrvalostní závod mužů na 20 km

Pátek 13. března: 17:15 štafeta žen na 4x6 km

Sobota 14. března: 16:30 štafeta mužů na 4x7,5 km

Neděle 15. března: 13:30 závod žen s hromadným startem na 12,5 km, 16:15 závod mužů s hromadným startem na 15 km

Kompletní program vysílání ČT sport najdete zde.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články