Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Zlatá Hejnová: Na hymnu se těším od juniorek

Moskva - Bylo to představení jediné dámy. Zuzana Hejnová předvedla divadlo, na jehož konci se zavřela zlatá opona. Vyhrála mistrovství světa v Moskvě s takovou převahou jako nikdo jiný v dosavadním průběhu šampionátu. "To je brutus," hlesla po závodě. O svém náskoku totiž věděla už před cílem. Stejně jako v rozběhu a v semifinále i tentokrát neodolala pokušení podívat se na velkoplošnou obrazovku. Letos už pojedenácté z ostatních soupeřek udělala diváky. Českou hymnu si spolu s vítězkou můžete poslechnout na ČT sport a na našem webu v 16:50 SELČ.

Zuzana Hejnová nadělila soupeřkám ve finále více než vteřinu
zdroj: ČTK/AP autor: David J. Phillip

Když přišla na stadion, už se jí nerozklepala kolena, jako tomu bylo ještě na začátku loňské sezony, kdy jako favoritka na zlato skončila na ME v Helsinkách bez medaile zlomená. "Tehdy bych tomu nevěřila, od té doby se ale stalo spoustu věcí a já jsem úplně jiný člověk, úplně jinak připravená, fyzicky i psychicky," řekla Hejnová.

Občas se jí do hlavy dostaly nevhodné myšlenky i v Rusku, když se ozval červík pochybností, jestli může vyhrát. "Člověk občas sem tam zapochybuje, ale když mě něco takového napadlo, rychle jsem to zahnala a jela si to svoje, že musím myslet pozitivně a určitě to dobře dopadne. Nechtěla jsem si připouštět žádný černý myšlenky," popisovala své stavy v Moskvě.

Způsobilo to angažování psychologa před olympiádou v Londýně, kde byla třetí, a také odchod k novému trenérovi Daliboru Kupkovi. Nyní sebevědomá žena zdrtila soupeřky, jako by do divadla přišly jako kompars. Po moskevském závodu má na svém kontě devět z jedenáti nejlepších letošních časů na světě. "Kdybych pokračovala v tom, co bylo předtím, tak bych nevyhrála. Ze mě spadl balvan, mám novou motivaci a chuť na sobě pracovat," prohlásila.

Dnes si vzala na start vodu, jako jediná, ještě než začalo představování. Byla soustředěná, do kamery nedělala žádné opičky, jen zvedla ruce a pozdravila publikum. Protahovala se, poskakovala i upravovala vlasy. "Pojď, Zuzo," zakřičel z tribuny šéftrenér reprezentace Tomáš Dvořák, až to bylo slyšet na celý stadion do ticha před startem.

Legenda Jarmila Kratochvílová o úspěchu Hejnové:

"Je to úžasný, fantastický. Všechno se povedlo, zlato je v Česku, a to je moc dobře. Všichni jsme to čekali a i já jsem říkala, že určitě poběží pod 53 a vyhraje. O medaili ji mohla připravit jen chybička. Vyrostla ve velkou závodnici jak fyzicky, tak psychicky. Navíc byla zdravá, a to byl další bod, který předurčoval, že by to mohlo být dobré."

Když proběhla cílem, zvedla ruce, zavřela oči a zakryla si obličej, jako by nevěřila tomu, co dokázala. Okamžitě si vzala českou vlajku a vydala se na čestné kolečko kolem olympijského stadionu. První pusu dostala od finalisty na hladké čtyřstovce Pavla Masláka, objala se s koučem Daliborem Kupkou, jeho asistenem Romanem Gomolou i dalšími členy skupiny. Nesměla chybět ani její sestra Michaela, bývalá sedmibojařka.

"Bylo to nádherné. Vůbec jsem nevěřila, že je tady tolik Čechů. Těch vlajek tam bylo dost," popisovala. "Hrozně se mi to líbilo. Nakonec jsem měla pocit, že mi fandili i Rusové. Že se fakt všichni radovali," řekla. Nejvíc ze všeho se nyní těší na hymnu, kterou naposledy slyšela v roce 2005, když vyhrála juniorské ME. "To bude neuvěřitelné. Hrozně jsem se těšila, že to ještě někdy dokážu. A je to tady," řekla. Pro zlato si dojde v pátek v 16:50 SELČ.

V českém týmovém manuálu bylo letos poprvé zmíněno, že je odměna za světový rekord 100 tisíc dolarů, z českých peněz dalších 100 tisíc korun. I Dvořák věří, že by mohla deset let starý čas Rusky Julie Pečonkinové 52,34 s překonat.

Zuzana Hejnová o možnosti překonání světového rekordu:

"Je to ještě dlouhá cesta. Nezdá se to, ale je to půl vteřiny. Pokud budu zdravá a budu se dál takhle zrychlovat, nemyslím si, že je to úplně nereálné."

"Měla jsem tolik fanoušků a tolik zpráv. To mě nabíjelo, vzala jsem si z toho energii. Všichni chtěli zlato, tak ho mají," prohlásila. Právě tento přístup poslal Hejnovou mezi české atletické legendy, dřív ji zájem vysával. "Psala mi i Bára (Špotáková), to člověka hodně potěší, když drží palce taková osobnost," řekla atletka, která převzala její zlaté otěže české reprezentace. Euforii si Hejnová prožila poprvé loni po zisku bronzu na olympiádě v Londýně, ale... "Tady jsem vyhrála," podotkla.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články