Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Atletika chce obnovit čtyřleté tresty za doping

Moskva - Mezinárodní atletická federace IAAF chce zpřísnit tresty za doping a chtěla by obnovit čtyřletý distanc za první provinění. Kongres v Moskvě doporučil, aby se světová antidopingová agentura WADA k tomuto zpřísněnému postihu vrátila a zanesla ho do chystaného nového kodexu, který začne platit od roku 2015. Před dvaceti lety se většina mezinárodních sportovních svazů shodla na dvouletém zákazu startů, s čímž však mnozí atleti nesouhlasili.

Dopingový test
zdroj: ČT24

"Museli jsme to tehdy udělat, ale zjistili jsme, že dvouletý zákaz není v našem sportu dostatečným postihem. Raději bychom zavedli doživotní tresty, čtyři roky jsou kompromisním řešením," uvedl bývalý mistr světa Frankie Fredericks.

Někteří delegáti kongresu se vyslovili pro to, aby IAAF přikročila ke zpřísnění trestu za první dopingové provinění i v případě, že ostatní sporty budou proti.

Vedení světové atletiky dovedla ke změně postoje nedávná série dopingových afér zejména mezi sprinterskými hvězdami, která vyšla najevo krátce před mistrovstvím světa v Moskvě. Dvouletý trest povětšinou znamená, že dopingový hříšník nemusí vynechat olympijské hry.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články