Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dopingoví hříšníci? Powell i Gay měli pozitivní nálezy

Raleigh (USA)/Kingston (Jamajka) - Elitní sprinteři Tyson Gay a Asafa Powell měli pozitivní test na doping a v podezření z užití zakázané látky je i další Jamajčan Nesta Carter. Jeho případ ale zatím nebyl z oficiálních zdrojů potvrzen. Jedná se o tři nejrychlejší běžce na 100 metrů v letošní sezoně. Americký majitel nejrychlejšího času roku 9,75 sekundy Gay to přiznal v telefonickém rozhovoru médiím. Někdejší světový rekordman z Jamajky Powell svůj prohřešek potvrdil v oficiálním prohlášení zaslaném agentuře Reuters. Žádný z nich se tak nepředstaví na srpnovém mistrovství světa v Moskvě.

Asafa Powell (vlevo) a Tyson Gay
zdroj: ČTK/AP autor: JONAS EKSTROMER

Carter běžel o víkendu na mítinku v Madridu stovku za 9,87 sekundy a rychlejší než on byl letos třikrát pouze Gay.

Dvojnásobný mistr světa z roku 2007 Gay měl pozitivní test při mimosoutěžním odběru 16. května a zástupci Americké antidopingové agentury jej kontaktovali v pátek. "Nebudu se vymlouvat, že jde o nějakou sabotáž. Prostě jsem někomu věřil a takhle to dopadlo," prohlásil třicetiletý atlet.

V minulém týdnu Gay vyhrál časem 9,79 mítink Diamantové ligy v Lausanne. Jako druhý za ním tehdy proběhl cílem právě Powell, který se díky času 9,88 mohl ucházet o dodatečnou nominaci do štafety pro MS. Na národním šampionátu totiž Powell skončil na stovce až sedmý a do Moskvy se nekvalifikoval. Powel, v jehož těle byly objeveny stopy stimulantu oxilofrin, na rozdíl od Gaye jakékoliv pochybení odmítá.

Asafa Powell:

Asafa Powell"Potvrzuji, že se můj vzorek odevzdaný na červnové národní kvalifikaci vrátil s pozitivním výsledkem. Jsem z toho naprosto zničený ve spoustě ohledů. Chtěl bych své rodině, přátelům i fanouškům říci, že jsem nikdy vědomě nebral žádné látky nebo doplňky, které jsou proti pravidlům. Nejsem a nikdy jsem nebyl podvodník."

Podle nejnovějších informací nejspíš všichni přistižení Jamajčané používali stejný doplněk výživy, který měl obsahovat zakázanou látku.

Na Jamajce už měla před měsícem pozitivní test dvojnásobná olympijská medailistka v běhu na 200 m Veronica Campbellová-Brownová. V její moči byly nalezeny stopy diuretik a nyní čeká na výsledek disciplinárního řízení. V rámci tamního národního šampionátu byli podle agentury Reuters přistiženi ještě dva atleti, žádný další olympijský medailista však prý mezi nimi není.

Nejrychlejším mužem letošní sezony se tím pádem podle všeho stává Američan Justin Gatlin, který si odpykal čtyřletý trest za doping. Do amerického týmu se kvůli vyřazení Gaye dostal jeho krajan Mike Rodgers, který má ale za sebou také dopingový škraloup.

Je nám líto, video expirovalo.
Powell a Gay odstartovali velký dopingový skandál
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články