Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Helcelet po životním desetiboji na MS: Kdybych si nevěřil, nemohl bych to dělat

Londýn - Desetibojař Adam Sebastian Helcelet byl nakonec rád, že po nepovedeném prvním dni přišlo na světovém šampionátu razantní zlepšení. Páteční první polovinu soutěže hodil za hlavu a s vervou se pustil do dalších disciplín, díky nimž si nakonec polepšil z dvacátého na výsledné moc hezké osmé místo. "Jsem jednoznačně absolutně spokojený, tohle jsem nečekal. V podstatě je to můj životní výsledek na mistrovství světa," přiznal.

Adam Sebastian Helcelet
zdroj: ČTK/AP/ autor: David J. Phillip

"S trenérem jsme naplánovali, že první den hodíme za hlavu a pojedu svůj závod, že se může stát, že hodně soupeřů odpadne, a to se také stalo," řekl loňský vicemistr Evropy. Překážky s časem 14,38 s nebyly z jeho pohledu ideální. Za letošním maximem zůstal Helcelet o dvacet setin, ale dvojnásobný mistr světa Američan Trey Hardee, Srb Mihail Dudaš a Rus Ilja Škureněv po pádech ze soutěže odstoupili.

"A já si jel svoje a po oštěpu to vrátilo do hry. Tam jsem bral hodně bodů," uvedl Helcelet. Následoval tak skok z dvanáctého na sedmé místo za disk a tyčku a 8222 bodů. Právě v oštěpu si vylepšil osobní rekord z Ria o více než tři metry na 71,56 m.

Pětadvacetiletý Helcelet nicméně čekal, že by zrovna na oštěp mohl mít ještě větší formu. "Letos jsme se na něj zaměřili, drží mě ve víceboji nahoře. V sezoně mi vždycky pomohl."

V závěrečné patnáctistovce si o jedno místo pohoršil, ale od nejlepší šestice ho dělilo jen 12 bodů. "Ale běžela se mi nejlíp ze všech patnáctek. Jsem spokojený, v konci jsem dokázal se kousnout," prohlásil Helcelet, který po zranění nebyl podle svých slov v nejlepší formě.

"Ale nemyslím si, že to bylo tak špatný. Tím, že jsem měl zranění, jsem to nestihl dozávodit. Než jsem se dostal do rytmu... Ale že jsme z toho po měsíčním výpadku dostali takový výkon, to je skvělý," řekl Helcelet.

Po patnáctistovce sledoval poslední pokusy českých oštěpařů a jejich následnou medailovou radost. "Strašně mě to těší. Češi se ukázali jako oštěpařská dominance."

Adam Sebastin Helcelet
zdroj: ČTK/AP/Matt Dunham

Po Londýně by rád jel ještě na jeden desetibojařský závod do Francie, aby si spravil chuť alespoň z prvního pokaženého dne na mistrovství světa.

Z dlouhodobějšího hlediska má zálusk na medaili z halového mistrovství světa 2018 v Birminghamu. "Hala mě baví, jedeme dál. Dělám desetiboj a trénuju na to, abych medaile sbíral. Kdybych si nevěřil, nemohl bych to ani dělat," řekl Helcelet.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články