Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Když vás trénuje nejlepší oštěpař na světě. Bronz je Železného zásluha, chválil Frydrych

Londýn – Jedna z nejpřekvapivějších medailí mistrovství světa v atletice? Rozhodně ano. Když Petr Frydrych v poslední sérii oštěpařského napínavého finále hodil 88,32 m, zlepšil si po sedmi letech osobní rekord o devět centimetrů. Navíc odsunul ze stupňů vítězů olympijského vítěze Thomase Röhlera z Německa. A urodil se famózní bronz. Za něj Frydrych vděčí i trenérovi Janu Železnému. "To, co se dělo na stadionu, je strašnou měrou jeho zásluha. Jsem moc rád," prohlásil.

Petr Frydrych
zdroj: ČTK/AP

Frydrych tak spolu s Jakubem Vadlejchem, který bral stříbro, narušil německou oštěpařskou vládu. "Každý chtěl předvést to nejlepší. Thomasovi jsem řekl sorry. On řekl, že se mu omlouvat nemusím. V tu chvíli jsem se cítil nepatřičně, protože po sezoně by patřil na podium on, ale v atletice neexistují zásluhy. Tam je to o jedné hodině a roku. Je to kruté a krásné zároveň," prohlásil Frydrych. Světové zlato má Johannes Vetter.

Limit pro účast v Londýně splnil Frydrych v rámci červencového závodu slovenské extraligy v Šamoríně. Pátým pokusem poslal oštěp do vzdálenosti 84,94 metru a skoro o dva metry si tak zajistil nominaci. Světový šampionát ho zastihl ve výtečné formě.

"Možná začala v Kolíně dva dny před Šamorínem, kdy jsem hodil nejdál 75 metrů, ale posledním hodem jsme to zkusili trochu jednodušeji. Řekli jsme si, že takhle půjdu poslední závod a začalo to fungovat," řekl Frydrych.

Je nám líto, video expirovalo.
Frydrych: Cítím se trochu nepatřičně. Čekal jsem, že Röhler mě přehodí

Věděl, že letos se hází opravdu daleko. "Röhler měl vícekrát za 90 a byli tam ještě jiní adepti. Prostě jsem to uhájil před nejlepším oštěpařem o šest centimetrů," uvedl.

Po dvou pokusech na hranici 88 metrů cítil šanci i na devadesátku. "Ale ideální hod nepřišel," poznamenal Frydrych. Ten medailový byl ale technicky o kousek lepší než čtvrtý a pátý pokus, při kterých se oštěp zapíchl sedm centimetrů pod hranicí 88 metrů.

Za medaili podle svých slov hodně vděčí svému kouči Železnému, u něhož hledal jen samá pozitiva. "On má výborné atributy. Je to nejlepší oštěpař všech dob, který má skvělé zkušenosti, je to skvělý člověk a do toho je profesionální trenér, který tomu dává 200 procent. Tenhle mix dohromady dává nejlepšího trenéra, jakého si mohu představit," složil Frydrych poklonu trojnásobnému olympijskému vítězi.

zdroj: ČT sport autor: ČT sport

Ten prohlásil, že svým svěřencům musí věřit, aby je mohl trénovat. "Ale pochází to od nás v prvé řadě, to co ho u nás udržuje. On ví, že do toho dáváme všechno a chceme nějak uspět, a to co ho motivuje s námi spolupracovat," vysvětlil Frydrych.

Podle Železného byl vývoj finále neskutečný. "Krásný závod. Kuba to tam měl připravené, kdyby si tam trochu podržel zadek, hodil by ještě dál. Ale Vetter si to zasloužil za tuhle sezonu. A já jsem šťastný, že oni mají medaili," řekl ještě směrem k Vadlejchovi.

"Je to prostě skvělý, úžasný, smál se Frydrych s výhledem na dva české zástupce na stupních vítězů. Radost ale jinak prožíval spíš vnitřně. "Jsem takový typ. Asi to není, že bychom oba cítili dokonalý hod, a byli rádi, že to stačilo, ale oba jsme chtěli vyhrát. Ta radost bude přicházet s odstupem," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články