Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

PODÍVEJTE SE: Jak vypadá přenosový vůz, odkud se vysílá MS v atletice

Londýn – Změť stovek kilometrů kabelů, desítky buněk, v nichž po dobu mistrovství světa v atletice bivakují jednotlivé televize a mezi nimi i jedna, kterou obývá výprava ČT sport. K tomu si připočtěte přenosový vůz, dvě nákladní auta na techniku a vyjde z toho televizní operace, kterou Česká televize k atletice ještě nikdy v historii nedělala.

Hlavní kamerová stěna v přenosovém vozu ČT sport
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

Vítejte v londýnském televizním compoundu, zhruba půl kilometru od olympijského stadionu. Zatímco v ochozech se usazují tisíce návštěvníků, v přenosovém voze začíná odpolední směna. Všechno přichystat, doladit poslední detaily, je tu další den ze světového šampionátu.

"Tak daleko od stadionu jsme z organizačních důvodů. Byl požadavek, abychom tam tak nějak nepřekáželi divákům, protože vozů a zajištění je tu strašně moc," začíná režisér Jan Celner.

Přenosový vůz ČT, který zajišťuje národní vysílání, přijel do Londýna po vlastní ose. "Vyráželi jsme skoro 14 dní předtím, než samotná akce začala a připravili jsme to tady, včetně studia, kabelů a všeho ostatního."

Facebook Live z přenosového vozu ČT sport na MS v atletice:

Kamion je rozdělen na tři části. V té první nechybí kamerová stěna, kde jsou k vidění signály ze sportoviště. "Vepředu sedím já s asistentem a střihač, další tři lidé pak nahrávají záznamy pro vysílání, protože když jdou běhy, paralelně s tím se například skáče výška. Vzadu je technické zázemí, kde máme české kamery, které snímají studio, mix-zónu. Pak máme ještě jednu místnost, což je v podstatě zvuková režie," popisuje Celner.

Pro ČT sport se jedná o unikátní operaci, protože si může poprvé skládat vysílání tak, jak chce. "Vysíláme, co to jde – od studia, o rozhovory, ale hlavně to nejdůležitější, a to je mapování české stopy tak, abychom mohli divákům České televize nabídnout všechny sportovce, kteří na mistrovství světa jsou," říká Celner.

Barbora Špotáková
zdroj: ČTK/AP autor: Matt Dunham

V praxi to vypadá následovně: česká režie používá předvyrobené signály, takže se ve vysílání mohou objevit jak mezinárodní hvězdy, tak právě i čeští reprezentanti. "Ti by v tom signálu normálně nebyli. Všechny neúspěšné hody, skoky, to ve vysílání nebylo a teď to nabídnout můžeme," je rád Celner.

Vedle standardní kamery na rozhovory je k dispozici ještě jedna na ploše. "Chtěli jsme mít prostě jednu unikátní kameru, že když běží český sportovec, tak ho můžeme mít natočeného i do archivu a můžeme ukázat, jak jeho výkon probíhal," vysvětluje Celner.

Ten pravidelně režíruje třeba mistrovství světa v hokeji. "Tohle je rozdílná operace. Na hokeji přebíráme mezinárodní signál a vytváříme k tomu omáčku okolo. Tady si ten sport, který je úplně jiný, skládáme, jak chceme. A díky tomu, že chceme divákovi nabídnout Čechy, můžeme si to dovolit skládat jinak."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články