Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Dálkař Juška: Kvalifikace už zvládám, teď se ještě naučit finále

Londýn – Po páteční kvalifikaci to vypadalo, že dálkař Radek Juška by klidně mohl útočit na medaili. Skvělý výkon 824 centimetrů, jímž zahájil vstup do mistrovství světa, ale smolně nezopakoval. Nejvíce skočil v druhé sérii 802 centimetrů, což znamenalo desáté místo. "Trochu líto mi to je," přiznal. Recept pro příště? "Asi se míň snažit," uvedl Juška.

Radek Juška
zdroj: Reuters

Čtyřiadvacetiletý Juška neměl ani jeden ze tří pokusů ideální. V první sérii skočil pouze 781 cm, druhý pokus byl jeho nejlepší, o devatenáct centimetrů více. A třetí se mu vůbec nepovedl, špatně se odrazil. Jeho kvalifikačních 824 cm by ve finále stačilo na šesté místo. Zlato získal Jihoafričan Luvo Manyonga výkonem 848 cm.

"Kvalifikace zvládám, teď se ještě naučit zvládnout finále," přidal Juška. Chce to podle něj i více zkušeností a víc si věřit. "Jít do pokusu s tím, že když člověk chce, tak to jde."

"Ale jinak jsem na druhou stranu spokojený," uvedl. O jednu příčku si vylepšil umístění z minulého šampionátu v Pekingu. Domnívá se, že ve finále se měl méně snažit. "Víc jsem ve finále chtěl, než jsem měl. To si myslím, že mi ubralo," uvedl.

Bouřlivá atmosféra s ním prý ale nic neudělala. "Cítit to bylo, ale jinak byla srovnatelná s pátkem," řekl Juška k zahájení světového šampionátu. Oba dny bylo každopádně na olympijském stadionu vyprodáno.

Dálkař Radek Juška
zdroj: AP autor: Matthias Schrader

Mistrovství světa mu nicméně ukázalo, že daleko skákat schopen je. "A člověk se jednou uchytit musí," zasmál se. Teď ho čeká trénink, návrat do České republiky a poté letní světová univerziáda na Tchaj-wanu.

Juška je prvním českým dálkařem, který se dvakrát dostal do finále mistrovství světa. "Těší mě to. Snad v tom budu ještě dál pokračovat a nezůstanu jen u těch dvou," uvedl. Doufá, že ještě pár let skákat bude. "Každý člověk to má jinak. Jsou lidé, kteří skončí ve čtyřiadvaceti, někteří skáčou až do třiceti," řekl s tím, že on bude spíše ta druhá varianta.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články