Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Startuje atletický šampionát i s 27 Čechy a loučícím se Boltem

Londýn – Světový šampionát v atletice startuje už dnes večer a dopředu je jasné, že přinejmenším jeho úvod se ponese ve znamení loučení se Usaina Bolta. Živoucí sprinterská legenda se totiž chystá na své poslední závody - stovku a sprinterskou štafetu. Čeští fanoušci budou držet palce především oštěpařům Barboře Špotákové a Jakubu Vadlejchovi, dvojnásobné mistryni světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzaně Hejnové nebo koulaři Tomáši Staňkovi. Přímý přenos prvního soutěžního dne můžete sledovat od 19:15 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Barbora Špotáková
zdroj: ČTK/AP/Jean-Christophe Bott

Světový rekordman Bolt nepochybuje o tom, že se na stovce rozloučí vítězně. V letošních světových tabulkách mu sice časem 9,95 patří až sedmá příčka, ale chystá se znovu dokázat, jak skvěle se umí připravit na vrchol sezony. "Víte, že když se ukážu na šampionátu, jsem naprosto sebejistý. Můj trenér je sebevědomý a já jsem připravený jít do toho. Věřím si, stoprocentně," řekl.

Na posledních čtyřech světových šampionátech se mu nezadařilo jen jednou, když v roce 2011 v Tegu ulil start ve finále stovky. Přesto se o osminásobném olympijském šampionovi v poslední době píše spíše jako o outsiderovi. "Můj poslední závod byl za 9,95, což ukazuje, že jdu správným směrem. Dvě kola, rozběhy a semifinále, mi vždycky pomůžou. Vždycky se zlepšuju. Na šampionátech je to o tom, kdo udrží nervy na uzdě," uvedl.

Zatímco před dvěma lety v Pekingu se nejkratší sprint odehrával ve znamení Boltova souboje s Američanem Justinem Gatlinem, tentokrát je okruh favoritů širší. Na poslední chvíli z něj kvůli zranění vypadl trojnásobný olympijský medailista Andre de Grasse z Kanady.

Van Niekerk zkusí dvoustovku

Bolt tentokrát nepoběží dvoustovku. Na té se naopak představí olympijský vítěz a světový rekordman v běhu na 400 metrů Wayde van Niekerk. Pětadvacetiletý Jihoafričan chce zaútočit na double, které se mezi muži podařilo jen Michaelu Johnsonovi na MS v Göteborgu v roce 1995. "Vždycky jsem chtěl zkusit 200 a 400 metrů. Na začátku roku jsem si pomyslel: 'Celkem se mi poslední dva až tři roky dařilo na čtvrtce, tak proč si před sebe nedat výzvu vyhrát víc a pokusit se o double?'" sdělil Van Niekerk. Na dvoustovce je časem 19,84 druhý v letošních tabulkách za jiným čtvrtkařem Isaacem Makwalou z Botswany.

Loučení se závody na dráze před přechodem na silnici plánuje před domácím publikem vytrvalec Mo Farah, jeden z hrdinů londýnské olympiády v roce 2012. Znovu bude usilovat o double na 5000 a 10 000 metrů, které od OH 2012 získal na všech světových akcích. Pokud by se mu to povedlo, získal by jedenáct titulů z vytrvaleckých disciplín za sebou.

I Česko má své medailové naděje

Sedmadvacetičlenná česká výprava má několik želízek v ohni. Druhá je v letošních tabulkách oštěpařka Špotáková, vysoko se pohybují i její reprezentační kolegové Staněk, Vadlejch nebo Hejnová. Šéftrenér české reprezentace Tomáš Dvořák před odjezdem na MS věřil, že nějaké medaile Češi přivezou. Před dvěma lety v Pekingu se o jediný český cenný kov postarala mistryně světa Hejnová.

Šampionát potrvá od pátku 4. do neděle 13. srpna. Kapacita londýnského olympijského stadionu se oproti Hrám v roce 2012 snížila o 20 000 míst, nyní se do hlediště vejde 60 000 diváků. 

Páteční program MS včetně účasti českých atletů:

20:00 100 m muži - kvalifikace

20:20 disk muži - kvalifikace (skupina A)

20:30 dálka muži - kvalifikace (Juška)

20:35 1500 m ženy - rozběhy (Vrzalová)

20:45 tyč ženy - kvalifikace (Maláčová, Ptáčníková, Švábíková)

21:20 100 m muži - rozběhy

21:45 disk muži - kvalifikace (skupina B),

22:20 10 000 m muži - FINÁLE.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články