Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Přenese tréninkovou pohodu i do Londýna? Jdu na své maximum, velí Vadlejch

Praha – Oštěpař Jakub Vadlejch jede na mistrovství světa s cílem předvést své letošní maximum. Věří, že pokud se mu to povede, dobré umístění by ho nemuselo minout. Navíc se do Londýna těší i kvůli faktu, že to byl právě olympijský stadion, kde poprvé loni Vadlejch vyhrál závod Diamantové ligy. Přímé přenosy a bohatý program z MS v atletice sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Jakub Vadlejch
zdroj: Reuters autor: Kai Pfaffenbach

Vadlejch si letos vede z českých oštěpařů jednoznačně nejlépe. Pouze jednou ze čtyř závodů v Diamantové lize neskončil na stupních vítězů. Loni dokonce celý prestižní seriál vyhrál.

"V Londýně jsem na Diamantové lize zvítězil poprvé, takže vzpomínky jsou skvělé a těším se, protože věřím, že tam bude i skvělá atmosféra a spousta lidí. Od té doby jsem vyhrál další dva závody seriálu, a letos jsem na ten loňský konec víceméně navázal," říká Vadlejch.

Vadlejch má před sebou třetí start na mistrovství světa. Zatím nikdy nepostoupil z kvalifikace, před dvěma lety v Pekingu vypadl po sporném přešlapu. Po mítinku v Monaku, kde skončil druhý, se připravoval v Nymburku.

"Tam jsem byl týden a vše probíhalo úplně v pohodě. Spíš jsem šel víc do dynamických cviků, protože dynamika je pak rozhodující. Na nic jsem se nezaměřoval, jel jsem stále ve stejném módu jako celou letošní sezonu," popisuje.

V Londýně to ale bude tuhý boj. Sezonu totiž jasně opanují Němci. Olympijský vítěz Thomas Röhler se v květnu výkonem 93,90 metru zařadil na druhé místo historických tabulek za Jana Železného, v červenci svého týmového kolegu ještě o 54 centimetrů přehodil Johannes Vetter. Vzhledem k letošním výkonům tak Vadlejch očekává, že medaile bude viset vysoko.

"Německá konkurence bude určitě obtížná, kluci mají naházeno spoustu závodů, bude to boj. Na ně se soustředit nemůžu, jdu na sebe, jdu předvést své maximum a věřím, že když se mi k němu povede přiblížit, nebo ho kousek překonat, může to vést k dobrému umístění," doufá Vadlejch. Kvalifikace se koná 10. srpna, o medaile se bude házet 12. srpna.

Jakub Vadlejch
zdroj: Reuters

Těší ho, že posunul stabilitu výkonů za 85 metru. "Loni jsem druhou polovinu sezony házel víc za 85 metrů, letos jsem v přípravě laboroval se zraněním kolene a možná jsem si paradoxně konečně odpočinul. Tahle nucená přestávka mě vedla k tomu, že jsem si začal víc trochu vážit zdraví. Příprava opravdu probíhala skvěle. Udělal jsem si osobáky téměř ve všem a tahle tréninková pohoda se přenesla i do sezony," říká Vadlejch, který si minulý měsíc vyrovnal osobní rekord 88,02 metru.

Je nadšený, že na světovém šampionátu budou i jeho tři kolegové z tréninkové skupiny - mistr světa z roku 2013 Vítězslav Veselý, Petr Frydrych a Jaroslav Jílek. "Je to neuvěřitelný, že všichni čtyři kluci, co spolu trénujeme, jedeme na mistrovství světa. Ve skupině je skvělá nálada a věřím, že i v Londýně si můžeme poradit, když bude teoreticky potřeba, a můžeme se hnát kupředu."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články