Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Semenyaová má krom osmistovky zálusk i na míli

Kapské Město (JAR) - Caster Semenyaová se na mistrovství světa v Londýně pokusí získat vítězný double na tratích 800 i 1500 metrů. Patnáctistovku do svého programu zahrnula na poslední chvíli. Úřadující olympijská šampionka a dvojnásobná mistryně světa z let 2009 a 2011 přitom delší trať poběží vůbec poprvé na velké mezinárodní akci.

Caster Semenyaová
zdroj: Reuters autor: David Gray

Šestadvacetiletá Semenyaová se věnuje i míli, ale úspěchy dosud sklízela na osmistovce, kde bude znovu velkou favoritkou. Očekává se také, zda po výborném času z nedávného mítinku Diamantové ligy v Monaku nezaútočí na světový rekord Jarmily Kratochvílové z července 1983, který je nejstarším atletickým světovým rekordem současnosti.

Letos ji v závodě běžela pouze jednou, když vyhrála jihoafrický studentský šampionát. Minulý rok v Durbanu na mistrovství Afriky vyhrála obě trati, přičemž 1500 metrů zvládla v osobním rekordu 4:01:19.

Dopředu se však musí připravit také na to, že bude kromě soupeřek nejspíš opětovně čelit také pochybám o svém pohlaví, což je pro ni psychicky vyčerpávající.

Anabází si prochází od senzačního triumfu na světovém šampionátu v Berlíně v roce 2009. Přes vysoké hladiny testosteronu a fakt, že má ženské i mužské pohlavní orgány, potvrdila Mezinárodní atletická federace po několika měsících zkoumání, že může startovat mezi ženami. Ani v Riu se tomuto tématu nevyhnula.

"Nerozumím tomu, když někdo říká, že mám výhodu. Vždyť jsem žena. Když jdu čurat, čurám jako žena. Nechápu, když někdo říká, že jsem muž, protože mám hluboký hlas. Vím sama nejlíp, že jsem žena, bez jakýchkoliv pochyb. Musím jen najít cestu, jak dotazy ohledně mého pohlaví co nejlépe odrážet," prohlásila Semenyaová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články