Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Jaký byl Peking? Zlatá obhájkyně Hejnová a Gatlin zašlapaný Boltem

Londýn – Dva roky uběhly a král zůstal stejný. Usain Bolt na světovém šampionátu v Pekingu opět nepoznal přemožitele, přestože Justin Gatlin vyhlašoval, že se Jamajčanův primát otřese. Neotřásl. Stejně tak ani genialita Mohameda Faraha na vytrvaleckých tratích nedošla újmy. Zuzana Hejnová si prožila zlaté deja vu, ostatní Češi už tolik nezářili. Jaké bylo mistrovství v Ptačím hnízdě?

Bolt slavil jedenáctou zlatou medaili. Dvakrát amerického soka překonal v přímém souboji, ve štafetě Gatlinovi zhatila šance na odplatu špatná předávka. Atletický svět opět aplaudoval jamajskému hochovi s neokoukatelným gestem, které naznačuje, že hvězda stále padá vzhůru. V městě nad Temží si Jamajčan zaběhne nejkratší trať naposledy.

Zatímco sprintu vládla především díky Boltovi Jamajka, v desetiboji po tučných českých dobách nastal věk americký. Ashton Eaton porazil druhého Kanaďana Damiana Warnera o plných 350 bodů. V Pekingu byl jediným atletem, kterému se podařilo překonat světový rekord. Jeho hranici Eaton posunul na 9045 bodů.

Na rozdíl od Jamajčana však v Londýně na dráze už stát nebude. Začátkem roku ukončil Eaton kariéru. "Celý svůj život jsem zasvětil desetiboji, kterému jsem dal všechno. Dosáhl jsem úplně všeho, čeho jsem mohl. Byla to nejlepší část mého života. Končím," uvedl letos v lednu.

Je nám líto, video expirovalo.
Eaton: Důležité bylo, že jsem si to tady užíval

Stejně jako Bolt zažije v Londýně velkou rozlučku i Farah. Ale na rozdíl od jamajského sprintera rozloučí se britský vytrvalec jen s dráhou. V budoucnu se totiž chystá na maraton. V Pekingu Farah jako první atlet v historii obhájil na MS tituly na 10 000 i 5000 metrů. Navíc na pětikilometrové distanci získal třetí zlato za sebou, což se rovněž dosud na MS nikomu nepodařilo. Dvaatřicetiletému Britovi, jenž zlatý double získal i na olympijských hrách v Londýně a dvou evropských šampionátech, nemuselo vůbec vadit, že zatím svého posledního vítězství dosáhl v "pomalejším" čase 13:50,38.

Je nám líto, video expirovalo.
V závěru běhu na 10 000 metrů měl nejvíce sil Farah

Z českého pohledu to nebyl šampionát na medaile příliš bohatý, spíše průměrný. Zatímco před čtyřmi roky v Moskvě získali Češi dvě zlata a bronz, z Pekingu odjížděla s nejcennějším kovem jen Zuzana Hejnová.

Už od rozběhů bylo zřejmé, že obhájkyně zlata z Moskvy má výbornou formu. Po sezoně, kterou trávila více po lékařích a s fyzioterapeuty, se vrátila na vrchol. Žádné jiné české atletce se nikdy předtím obhájit titul mistryně světa nepodařilo. Před zlatým finále odhadla přesně vítězný čas: 53,50. Triumfovala s jistotou, i když cítila mírné nachlazení.

Další čeští atleti už se na stupně vítězů neprobojovali. Obhájce triumfu z Moskvy Veselý absolvoval navýsost kvalitní finále oštěpařské soutěže. Žel nebyl to český závodník, který v něm zářil. Hned sedm účastníků přehodilo 87 a vítěz Julius Yego svým pokusem 92,72 metru hodil nejdále za několik předchozích let. Veselý za 83,13 bral osmé místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejdelší hod oštěpem za posledních 14 let - zlatý Yegův pokus

Melich, který bral v kladivářské soutěži před čtyřmi lety bronz, nepostoupil ani z kvalifikace. Od dalších se rovněž čekalo více. Pavel Maslák ovšem skončil už v rozběhu čtyřstovky. Barboře Špotákové se zase nepodařilo projít do užšího finále. Češi získali celkem 14 bodů a obsadili 21. místo, v medailovém hodnocení národů dosáhli na patnáctou příčku.

"Sám jsem čekal malinko víc, měl jsem pocit, že by to mohlo dopadnout lépe. Ale rozhodně nebudeme odjíždět neúspěšní," zhodnotil tehdy vystoupení české výpravy šéftrenér Tomáš Dvořák. "Měli jsme dost finále, ale na jeho konci. Dosažitelná byla lepší místa," dodal.

Jaké bude mistrovství v Londýně? Zavzpomínají čeští atleti na úspěchy na olympijských hrách před pěti lety? Průlomový bronz tehdy vybojovala Hejnová, Špotáková slavila zlatou obhajobu. Dokáže se prosadit někdo z nadějí? To všechno ukážou následující dny. Již od pátku sledujte přímé přenosy na ČT sport a webu ctsport.cz.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články