Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

V Londýně půjdu proti času, říká Špotáková a sní o medaili

Praha – Natěšenost a očekávání. Před oštěpařkou Barborou Špotákovou je možná poslední velký závod kariéry a jak sama říká, na mistrovství světa v Londýně se pokusí jít tak trochu proti času. Je ráda, že světový šampionát proběhne právě v britské metropoli, tamní olympijský stadion, kde na Hrách v roce 2012 vybojovala druhé olympijské zlato, jí totiž maximálně sedí. "Důležité je, že se hrozně těším, to vždycky bylo dobře," říká. Přímé přenosy a bohatý program z MS v atletice uvidíte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Barbora Špotáková
zdroj: Reuters autor: Hannah McKay

Vrchol atletické sezony se nezadržitelně blíží a Špotáková ho vyhlíží s optimismem. "Zdá se mi o něm už dva dny, ale ty sny jsou takové divoké. Ale to je dobré znamení, protože vždycky, když se mi o závodu zdálo, tak pak dopadl docela dobře. Ale ty sny jsou hrozný, protože většinou přijdu na závod nějak pozdě a podobně. Realita pak byla o to příjemnější, snad to bude i letos," popisuje.

Na olympijském stadionu v Londýně vyhrála před pěti lety olympiádu, vzpomínky si navíc oživila před měsícem na Diamantové lize. "Tam jsem také vyhrála dobrým výkonem. Stadon mi sedí, to jsem si potvrdila a o to víc se tam těším," říká oštěpařka.

Výkonem 68,26 metru z Londýna ji patří druhá příčka v letošních světových tabulkách. Před ní je pouze olympijská vítězka Sara Kolaková, která na jiném mítingu Diamantové ligy v Lausanne odsunula Špotákovou na druhou příčku posledním pokusem dlouhým 68,43 metru.

Pro Špotákovou se jedná o specifický stánek, hlavně co se akustiky týče. "Nevím, jak z pohledu diváka, ten to také pocítí, ale když jste vevnitř na ploše, tak to s vámi opravdu cloumá. Když to publikum začne vydávat dohromady nějaké hlasitější zvuky, tak jsem si musela zacpávat uši," naráží Špotáková na závod, v němž se představil bežec Mo Farah. "Když běžel okolo, to je opravdu obrovský rachot. Teď jsem si ověřila, že to tak je pořád," dodává.

S větrem by podle ní neměly být problémy. "Spíš vzpomínám na mistrovství Evropy v Amsterdamu, kde vymysleli kvalifikaci ve větrném Nizozemí na obrovské louce, to jsme ještě nezažili."

V posledních dnech pracovala zejména na zbavení se únavy z Diamantové ligy v Rabatu. "Dalo mi to víc zabrat, než jsem čekala. Pak jsem jela hned do Nymburka, musela jsem malinko víc odpočívat. Nedělo se nic hroznýho, forma už je zpátky, malinko jsme upravili trénink. Teď už se začínám cítit jako předtím," říká Špotáková.

Ilustrační foto

Věří, že je vše na správné cestě. "Forma se vyladí. Ono je dobré vždycky, když jsou zároveň nějaké propady. Aby byl vrchol, musí být propad. Když jsem teď byla víc dole, teď budu zase nahoře," věří.

Hodně jí pomáhá i to, že se jinak cítí výborně. "Nejlépe za pět let, to je pravda. Jsem v takové harmonii, že se vše ustálilo a funguje to. Janek začal chodit do školky, to mi ulehčilo. Potom dva roky bydlíme v novém domě, to trvá, než se člověk zabydlí. A návrat k trenérovi Rudolfu Černému, kdy jsme vyladili dohromady naše životní zkušenosti, brali jsme to letos podle pocitů, nehrotili to a vyšlo to parádně," vypočítává Špotáková, s níž se v Londýně představí i oštěpařka Nikola Ogrodníková. Kvalifikace oštěpařek se uskuteční v neděli 6. srpna, finále je na programu o dva dny později. (http://online.atletika.cz/vysledky-atleta/2017/11589580905)

Od Londýna si tak přeje hlavně nejlepší výkon sezony. "Je to velký závod, bude tam nejvíc fanoušků, měla bych ho hodit," doufá Špotáková v některou z medailí. A jestli to bude její poslední velký závod kariéry? "To je klidně možné. Jde to už hůř a hůř, ale momentálně se cítím dobře. Je ale i víc dnů, kdy se člověk dobře necítí. Pokusím se jít v Londýně proti času."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články