Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Magická hranice šesti metrů? Bylo by super vyzkoušet si ji právě v Londýně, říká Kudlička

Praha – Čtvrtý muž z olympijských her v Riu Jan Kudlička se na sezonu připravoval opravdu pečlivě a výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Na Diamantové lize v Monaku dosáhl na sezonní maximum 572 centimetrů a porazil tak i světového rekordmana Renauda Lavillenieho. Největší plus vidí Kudlička v tom, že je fyzicky nabitý a na mistrovství světa v Londýně by rád atakoval 590 centimetrů. "A magická hranice, která začíná šestkou, by byla super," hlásí dopředu. Přímé přenosy a bohatý program z MS v atletice sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Devětadvacetiletý Kudlička se stal začátkem června v Třinci podeváté republikovým šampionem a vládne tak domácím tyčkařům. A ve skvělých výkonech by rád pokračoval i na světovém šampionátu v Londýně.

"Příprava na sezonu byla super, absolvoval jsem ji stoprocentně zdravý. Takové to pobolívání zad a nějaké svalové věci, to má každý sportovec, a jestli ne, tak netrénuje naplno," říká Kudlička, který vyhrál také posedmé Pražskou tyčku.

K dobrému zdraví mu přispělo možná i teplo. Kudlička totiž absolvoval téměř celou přípravu v zahraničí. Měsíc strávil v Africe, měsíc na Kanárských ostrovech. "Kladli jsme důraz na průpravná cvičení," přibližuje.

Jan Kudlička
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Progres prý cítí hlavně v tom, že se cítí fyzicky nabitý. "Že mi ty nohy běží. Ono je to jedno s druhým. Když vám fungují nohy, tak už je pak lehčí i skákání, než když tam člověk doběhne udřenej, utahanej," vysvětluje český rekordman.

Vydařená příprava se mu navíc promítla do tréninkových parametrů. "Povedlo se mi strčit nohy na 6,15 metru, což se mi snad nikdy nestalo. Ono samozřejmě neznamená, že když to tady skáču, že to tak i bude. V reálu to pak vychází na 5,60. Ale zase když porovnávám sebe a svoje schopnosti vůči loňsku, tak teď to bylo výrazně lepší," pokračuje.

Regenerace tyčkaře Jana Kudličky
zdroj: ČT sport

Velký důraz klade loňský vicemistr Evropy na regeneraci. Přímo na Julisce se tak třeba koupává v kádi s ledem. "Musíš něco dělat pro svoje zdraví," směje se. "Aby člověk po tom náročném tréninku ty svaly nějakým způsobem zchladil. Ony se pak budou samozřejmě samy od sebe prokrvovat. Dělá mi to dobře, cítím, že to funguje, tak to budu dělat dál."

S trenérem Boleslavem Paterou směřuje Kudlička formu k mistrovství světa, kde by chtěl navázat na čtvrté místo z loňských olympijských her v Riu. "Věřím, že budu zdráv. Proč bych nemohl zaskákat o trochu líp než na olympiádě?"

Jeho vidina 5,90 metru nemusí být nereálná. "A vyzkoušet si tu magickou hranici, která začíná šestkou? To by bylo super a udělám pro to všechno, aby si to člověk vyzkoušel a osahal."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články