Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

MS v Pekingu skončilo. Připomeňte si okamžiky, které jen tak neuvadnou

Praha – Bylo by to trochu neuctivé a zjednodušující. Přesto by na tom kus pravdy byl, kdyby se řeklo, že třemi nejzajímavějšími momenty mistrovství byly tři finálové závody s Usainem Boltem. Zázračný Jamajčan dokázal odolat nepředstavitelnému tlaku ze strany Justina Gatlina i širého mediálního světa a znovu získat tři mistrovská zlata. Kromě toho však Ptačí hnízdo bylo svědkem dalších famózních atletických výkonů. Připomeňte si některé z nich.

Mistrovství světa v atletice, Peking 2015
zdroj: Reuters autor: Lucy Nicholson

Na úvod drobná vzpomínka… Helsinky – mistrovství světa v roce 2005 a Usain Bolt ve finále dvoustovky spolu s Justinem Gatlinem. Jamajčan tenkrát odešel poražen.

 

Po šampionátu v Pekingu o deset let později si na svůj krk pověsil Bolt jedenáctou zlatou medaili. V Ptačím hnízdě svého amerického soka, který od Helsinek nuceně několik let na oválech absentoval, velkolepě třikrát překonal. Dvakrát v přímém souboji, ve štafetě zhatila Gatlinovi šance na odplatu špatná předávka. Stále je co obdivovat. Slovy komentátora ČT Davida Lukšů: "Vychutnejme si výjimečnost, kterou do našeho života přinesl tenhle fenomén z Jamajky. Jednou bude hodně těžké se rozloučit..."

Zatímco sprintu vládne Jamajka, v desetiboji po tučných českých dobách nastal věk americký. Ashton Eaton nemá momentálně soupeře z řad desetibojařů (druhého Kanaďana Damiana Warnera porazil o 350 bodů), největšími metami jsou tři čísla za devítkou. V Pekingu byl jediným atletem, kterému se podařilo překonat světový rekord. Jeho hranici Eaton posunul už na 9045 bodů. A to nutno dodat, že absolvoval první desetiboj po dvou letech.

Je nám líto, video expirovalo.
Eaton v desetiboji překonal vlastní světový rekord

Chodec Matej Tóth dokázal to, co se nepovedlo ani legendárnímu Jozefu Pribilincovi – na rozdíl od olympijského vítěze ze Soulu se může Tóth titulovat mistrem světa. Slovensko se díky němu mohlo radovat vůbec z prvního zlata ze světových šampionátů. Bylo to obzvláště suverénní vítězství na trati 50 kilometrů. Svěřenec Mateje Spišiaka kraloval závodu od jeho začátku. V čele mu dokonce zbyl i čas na to odskočit si na toaletu. Druhý Australan Jared Tallent na Tótha ztratil bezmála dvě minuty.

O několik málo hodin po Tóthovi patřilo Ptačí hnízdo jinému vytrvalci. Mohamed Farah jako první atlet v historii obhájil na MS tituly na 10 000 i 5000 metrů. Navíc na pětikilometrové distanci získal třetí zlato za sebou, což se rovněž dosud na MS nikomu nepodařilo. Dvaatřicetiletému Britovi, jenž zlatý double získal i na olympijských hrách v Londýně a dvou evropských šampionátech, nemuselo vůbec vadit, že zatím svého posledního vítězství dosáhl v "pomalejším" čase 13:50,38.

Už od rozběhů bylo zřejmé, že Zuzana Hejnová má výbornou formu. Po sezoně, kterou trávila více po lékařích a s fyzioterapeuty, se letos vrátila na vrchol. Žádné jiné české atletce se obhájit titul mistryně světa nepodařilo. Před zlatým finále odhadla přesně vítězný čas: 53,50. Triumfovala s jistotou, i když cítila mírné nachlazení. A pokud jí forma vydrží, máme se za rok v Riu na co těšit.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články