Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Američané pokazili štafetu a věnovali Boltovi další zlato

Peking - Dva dárky dostal Usain Bolt od Američanů na mistrovství světa v Pekingu. Nejprve mu Justin Gatlin technickou chybou v závěru v podstatě věnoval vítězství v běhu na 100 m, nyní se Jamajčanovi z cesty uklidili Tyson Gay s Mikem Rodgersem, kteří pokazili předávku na závěrečném úseku sprinterské štafety. A Bolt si mohl snadno užít rekordní jedenácté vítězství na MS v kariéře.

Usain Bolt
zdroj: AP autor: Andy Wong

Bolt zůstává neporažen na velké akci od olympijských her právě v Pekingu v roce 2008. Jen z MS v Tegu 2011 nemá zlato na stovce, neboť tam ve finále ulil start. "Říkal jsem, že přijedu na mistrovství světa a vydoluju ze sebe to nejlepší jako vždycky," řekl Bolt. "Přijel jsem si pro medaile a mám zase všechny tři zlaté. Teď jsem šťastný. Jsem rád, že my jsme si kolík předali."

Jamajčané vybojovali ve štafetě šesté zlato na velké akci za sebou včetně posledních dvou olympiád. Ale bylo to poprvé, co v průběhu závodu nedominovali a v polovině trati s Američany prohrávali. "Tomu se říká čelit velkému tlaku," řekl Bolt o zkažené americké předávce. "Protože když se od vás čeká vítězství, chcete podat ten nejlepší výkon, je na vás vyvíjen tlak a stávají se pak chyby," uvedl.

Nesta Carter a bývalý světový rekordman Asafa Powell v úvodu nebyli tak rychlí, naopak Trayvon Bromell vyletěl z bloků jako raketa a Gatlin na druhém úseku po perfektní předávce náskok zvýšil. Jamajčan Nickel Ashmeade v druhé zatáčce Gaye nestáhl a schylovalo se k americkému triumfu. Jenomže pak přišla předávka mezi Gayem a Rodgersem. Ten vyběhl moc brzy a musel brzdit, aby si od kolegy vzal kolík.

Nejenže ztratili vedení, ale nestihli předávku ve vymezeném území. Následovala diskvalifikace. "Je to smůla. Chtěli jsme podat co nejlepší výkon. Na stadionu byl ale takový randál, že jsme se moc neslyšeli," vysvětloval Gay. Když Rodgers neměl kolík v ruce, musel zpomalit. "Věděl jsem, že jsem blízko území, bohužel jsme to nestihli," litoval, že si domů neodveze alespoň stříbro.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články