Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Znovuzrození šampionky

Peking - Na olympijském stadionu v Helsinkách vrcholil na mistrovství Evropy 2012 finálový závod na 400 metrů s překážkami a Zuzana Hejnová z něj jako největší favoritka vyšla bez medaile. Čtvrté místo ji totálně zdrtilo, zvlášť když ji vedle dalších soupeřek porazila i Denisa Rosolová, která na tuhle trať přestoupila teprve před pár měsíci. A tak zatímco její tréninková partnerka slavila stříbro, v Zuzaně zůstalo nekonečné zklamání. Vždyť to byla chvíle, na kterou tak dlouho čekala! Měla za sebou finále olympijských her, mistrovství světa. Před dvěma roky v Barceloně skončila na evropském šampionátu čtvrtá a ve Finsku moc toužila po své první velké medaili... Místo toho skončila poražená, zničená a smutná...

Zuzana Hejnová
zdroj: Reuters

Jenomže tenhle příběh neměl depresivní tečku. Naopak. Zuzana Hejnová se totiž ze své nejtěžší porážky dokázala vyhrabat. Psalo se o tom, že jí k tomu pomohlo učení reiki, které dokáže usměrnit proudění energie v těle. Možná. Já jsem přesvědčený, že ten hlavní impuls přišel od ní samotné. Jako když po Velkém třesku vznikl nový svět. Zuzana vyšla z téhle zkušenosti daleko silnější než dřív. Jak to ve skutečnosti dokázala, ví asi jen ona sama, ale bylo to působivé znovuzrození, nad kterým dodnes žasnu. O měsíc později, ve finále olympijských her v Londýně, si liberecká lvice doběhla pro bronz, který otevřel její novou kariéru.

Po olympiádě odešla Zuzana Hejnová z tréninkové skupiny Rychlý holky do týmu trenéra Dalibora Kupky. Vyměnila ženský kolektiv za mužskou společnost a připravila se na nespoutanou jízdu roku 2013. Začalo to vítězstvím v americkém Des Moines a pokračovalo dál: Šanghaj, Eugene, Odložilův memoriál, Oslo, Zlatá tretra Ostrava, Paříž, Londýn. Bylo neuvěřitelné sledovat, jak suverénně si Zuzana při těchto závodech počínala. Respekt soupeřek rostl s každým startem, s každým dalším vítězstvím. Jako by o sobě při pohledu na soustředěnou českou rekordmanku začínaly pochybovat a nedokázaly pak pořádně prodat svoji formu... Vrchol přišel na mistrovství světa v Moskvě, kde Zuzana Hejnová porazila světovou konkurenci na hlavu. Sekunda a půl, o kterou předčila stříbrnou Američanku Muhammadovou, byla největším rozdílem mezi první a druhou závodnicí v historii světových šampionátů na trati 400 metrů s překážkami!

Po zlaté Moskvě dokončila Zuzana Hejnová svoji vítěznou misi ve Stockholmu a Curychu. Ovládla prestižní seriál Diamantové ligy. V roce 2013 vyhrála všech třináct závodů, ke kterým nastoupila. Zdálo se, že ten sen nikdy neskončí. Jenomže na začátku nové sezony začaly chodit špatné zprávy. Nejdřív to byla zlomenina zánártní kůstky, operace a tři měsíce léčení. Pak se objevily vleklé problémy s bolavou patou. Svoji mistrovskou trať kvůli nim běžela jen dvakrát. Nemohla pořádně chodit, natožpak trénovat a závodit. Nakonec se rozhodla, že předčasně ukončí sezonu.

Byly to měsíce, ve kterých nebylo snadné udržet si víru v sebe sama. Na mistrovství Evropy v Curychu se mohla dívat jenom v televizi, mnoho fanoušků i lidí z atletiky o ní začalo pochybovat. Někteří mávli rukou: "Zase jeden atletický talent, který zastavilo zranění. Takových už tu bylo..." Ale Zuzana to stejně zase jednou dokázala. Příběh roku 2015 máme ještě v živé paměti. Vrcholil ve finále mistrovství světa v Pekingu obhajobou titulu mistryně světa.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články