Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Holuša vypadl už v rozběhu, ze hry je i Marešová

Peking - V dopoledním programu atletického mistrovství světa se nevedlo českým nadějím. Jakub Holuša nezvládl rozběh závodu na 1500 metrů a na startu semifinále nebude. Časem 3:43,66 minuty obsadil nakonec třicáté místo. V kvalifikaci skončila své účinkování na šampionátu výškařka Oldřiška Marešová, které výkon 189 cm stačil na dělené devatenácté místo. Odpolední program sledujte živě od 12:50 na programu ČT sport a našem webu.

Oldřiška Marešová
zdroj: Reuters

Holuša platil na MS za finálového adepta, vždyť na halovém mistrovství Evropy v Praze vyhrál a před měsícem na Diamantové lize ve Stockholmu překonal letitý český rekord 3:34,26. Jenomže v rozběhu se nechal kolo před cílem zavřít k mantinelu na chvostu startovního pole, a i když se do cílové rovinky dokázal dostat na dobrou pozici, ve finiši neměl síly.

"Udělal jsem chybu, propadl jsem se, z osmistovky jsem během tři sta metrů ztratil dobrou pozici. Byl jsem u mantinelu, najednou se to přede mě překulilo a neměl jsem se tam kudy dostat," popisoval Holuša hlavní chybu závodu. "Tak jsem čekal, a jakmile jsem měl prostor, tak jsem šel dopředu, ale možná už to bylo pozdě. Pak jsem na to neměl," přiznal. Do finále postupovalo prvních šest mužů z každého ze tří běhů a dalších šest časem. Holuša měl smůlu v tom, že byl v prvním rozběhu a mílaři v dalších bězích si pohlídali rychlejší tempo a postup časem.

"Když jsem sbíhal do poslední stovky, byl jsem ještě třetí, ale pak jsem zatuhl a už to nešlo," krčil rameny. V jeho hlavě převládal spíš smutek než vztek. "Jsem zklamaný, kdybych měl svůj den, tak tam jsem. Forma asi nebyla taková, jako jsem měl při rekordu ve Stockholmu. Musím se z toho ponaučit a jít dál," řekl. "Je to mistrovství světa, bylo tady deset silných lidí, poslední kolo se šlo za 53 sekund, kluci byli lepší. Jedeme dál, je to sport, takové věci se stávají," chtěl co nejdřív zapomenout.

Marešová se o svém místě v české reprezentaci pro MS dozvěděla až na poslední chvíli z dodatečné nominace od mezinárodní federace IAAF, a kdyby si vyrovnala osobní rekord 192 cm, do finále by prošla. "Trošku mě to mrzí, dalo se to skočit. Byla třeba troška štěstí," povídala Marešová, která se před MS potýkala se zdravotními problémy. "Moc jsem neskákala, techniku jsem honila na poslední chvíli," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články