Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

První doping v Pekingu. Dvě keňské atletky měly pozitivní testy

Peking - Atletické mistrovství světa v Pekingu má první dopingové případy. Pozitivní testy měly čtvrtkařka Joyce Zakaryová a překážkářka Francisca Kokiová. Obě mají předběžně pozastavené starty. Případy oficiálně potvrdila Mezinárodní atletická federace IAAF.

Joyce Zakaryová (vpravo)
zdroj: AP autor: David J. Phillip

Atletky odevzdaly vzorky ještě před začátkem šampionátu při kontrolách v hotelu keňské výpravy 20. a 21. srpna. Podle informací keňských médií u obou analýza odhalila stopy látek, které maskují užití dalších zakázaných preparátů, jako jsou anabolické steroidy.

"Obě atletky předběžné suspendování za pozitivní dopingové testy přijaly," uvedla IAAF v oficiálním prohlášení.

Devětadvacetiletá Zakaryová v rozběhu vylepšila výkonem 50,71 sekundy národní rekord a pasovala se mezi adeptky na postup do finále, k úternímu semifinále ale bez udání důvodu nenastoupila. Kokiová startovala v rozběhu na 400 metrů překážek s českou obhájkyní titulu Zuzanou Hejnovou a časem 58,96 skončila daleko za postupem.

Podle zpravodajského portálu sportsnewsarena se vedení výpravy o pozitivních výsledcích dozvědělo krátce před úterním senzačním triumfem Nicholase Betta ve finále běhu na 400 metrů překážek. Vedení výpravy se zatím k informacím nevyjádřilo.

Keňský svaz zahájil po dnešní schůzce se zástupci IAAF a atletkami vlastní vyšetřování případu. "K dalším krokům přistoupíme doma v Keni," uvedli funkcionáři v prohlášení. Keňská atletika se s dopingem potýká už delší dobu. Od roku 2012 bylo kvůli užití zakázaných látek potrestáno přes 30 sportovců. Podle reportáže německé televizní stanice ARD v zemi bují systematický doping a úplatky za krytí pozitivních testů.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články