Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Tyčkařka Ptáčníková skončila už v kvalifikaci, Juška je ve finále

Peking - Tyčkařka Jiřina Ptáčníková neskočila v kvalifikaci mistrovství světa v Pekingu základní výšku 430 cm a do finále se nepodívá. Letošní sezona jí ale nevyšla, z kvalifikace vypadla i na domácím halovém ME v Praze. Kvalifikace naopak vyšla skokanovi do dálky Radku Juškovi, výkon 798 cm ho poslal z 12. místa do finále. Odpolední soutěže budou na televizní obrazovce i na webu k vidění živě od 12:30.

Jiřina Ptáčníková
zdroj: Reuters

"Nevím, co jsem udělala. Prvního skoku je škoda, to jsem lehce škodila. Špatný den. Teď jsem chvíli dole... Ale špatně jsem se necítila," řekla Ptáčníková v rozhovoru pro ČT sport. Letos se nejvýš dostala při Pražské tyčce, kde překonala 472. K postupu v Pekingu stačilo skočit 455 centimetrů.

"Šla jsem do závodu s tím, že jsem na tom dobře. Bohužel. Mám takovou náladu, že chci sezonu skončit. Ještě to probereme s trenéry a uvidíme," dodala mistryně Evropy z Helsinek 2012. Ptáčníková byla ve finále na posledních dvou světových šampionátech v Moskvě (8.) a v Tegu (7.) a na olympiádě v Londýně skončila šestá.

Sekanová je i přes nepostup spokojená, Juška zářil nadšením

Lucie Sekanová skončila ve třetím z rozběhů na 3000 metrů v čase 9:45,72 na devátém místě, celkově pak 27. "Jsem docela spokojená. Je to můj druhý nejlepší čas ve steeplu. Ale podmínky jsou mnohem horší, než jsem čekala. Po ránu je velké vedro. Až skáčeme do vody, smočíme se jednou tretrou," uvedla s úsměvem atletka, pro níž je Peking prvním mistrovstvím světa.

"Vždycky to může být lepší. Musím se naučit bojovat se stresem. Poslední dva dny mě hodně doprovázel a dnes vrcholil. Do druhého mistrovství světa už budu o něco zkušenejší," dodala Sekanová.

Dálkař Juška jde do finále z 12. postupového a posledního místa. "Je to strašně moc úžasný. trochu jsem v to doufal, že aspoň širší finále by mohlo být, stalo se tak, takže jsem nadšen," řekl Juška, který se v neděli pral s velkou nervozitou, před samotným závodem se ale podle svých slov uklidnil.

"Skákalo se dobře, povrch je strašně rychlý, ale po prvním přešlapu a nedošlapu jsem měl nervy," dodal Juška, jenž měl i trochu štěstí. Stejně daleko jako on totiž skočil také Godfrey Khotso Mokoena, ale Juškův druhý nejlepší pokus měl hodnotu 750 cm, zatímco Jihoafričan měl v zápisu dva přešlapy.

zdroj: ČT4

Posledním českým dálkařem ve finále na velké akci byl Roman Novotný, který skončil před sedmi lety na olympiádě v Pekingu osmý. "Finále mistrovství světa je ideální závod na pokus o překonání českého rekordu," řekl Juška. Rekord drží z roku 1988 Milan Mikuláš výkonem 825 cm.

Výsledky rozběhů a kvalifikací dopoledního programu 3. dne MS:

Muži, dálka: 1. Henderson (USA) 836, ...12. Juška (ČR) 798 - postoupil do finále.

Ženy: 400 m: 1. McPhersonová (Jam.) 50,34. 3000 m př.: 1. Ghribiová (Tun.) 9:24,38, ...27. Sekanová (ČR) 9:45,72 - vyřazena.

Tyč: 1. Strutzová (Něm.), Kyriakopoúlouová (Řec.), Murerová (Braz.), Bengtssonová (Švéd.) a Bradshawová (Brit.) všechny 455, ...Ptáčníková (ČR) neskočila základ - vyřazena.

Disk: 1. Caballerová (Kuba) 65,15.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články