Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Souboj superhvězd. Bolt si to na stovce rozdá s Gatlinem

Peking – O jejich souboji se mluví již dlouhé měsíce a je považován za vrchol celého světového šampionátu. Legendární Jamajčan a obhájce zlata Usain Bolt si to v závodě na 100 metrů rozdá s letošním suverénem a postavou spojenou s dopingem Justinem Gatlinem. Po nespočtu popichování se tak konečně ukáže, kdo je králem nejkratšího sprintu. Do duelu však mohou zasáhnout i další, kteří by rádi favorizované dvojici vypálili rybník. Přímý přenos sprintu ze stovky mužů sledujte na ČT sport nebo na našem webu od 15:15.

Dva nejrychlejší muži sprintu
zdroj: ČTK/AP autor: Anja Niedringhaus

Bolt se vrací na místo, kde před sedmi lety na olympiádě zahájil zlaté medailové tažení. Na velkých šampionátech od té doby neprohrál, chybí mu jen zlato na stovce z MS v Tegu 2011, kde ulil finále. Letos tak famózní nebyl, zkraje sezony se potýkal se zraněním, ale manko prý dohnal a nebojí se před jediným soubojem roku mluvit s novináři a ujistit je o své formě.

"Bude mít se mnou velké problémy," prohlásil na adresu Gatlina světový rekordman, šestinásobný olympijský vítěz a osminásobný mistr světa. "Chci běžet za 9,6," měl jasno Bolt. "Jsem v dobré formě, závěrečná příprava se vydařila," uvedl po příletu do Číny.

Gatlin se v Pekingu zahalil rouškou mlčení. Na oficiální tiskovou konferenci amerického týmu nepřišel, nedostali se k němu ani zámořští žurnalisté. Podle mnohých se chce vyhnout dotěrným otázkám na doping, neboť před soubojem o nejrychlejšího muže planety se spíš než výkonnost řeší jeho dva dopingové případy z minulosti.

Třiatřicetiletý Američan drží na stovce čtyři nejrychlejší časy sezony, na dvoustovce dva. A letos běhá nejrychleji v kariéře, i když ho poprvé chytili s dopingem už v roce 2001 a podruhé o pět let později. "Měl by podle papírů vyhrát, ale já bych Usaina neodepisoval," nechal se slyšet bývalý světový rekordman Maurice Greene, nyní v Pekingu komentátor.

Gatlin porazil Bolta jen jednou ze sedmi případů v kariéře v běhu na 100 metrů, ale poslední dva roky neprohrál. "Kdybych si měl teď tipnout, kdo vyhraje, tak vsadím na Justina," připustil Greene. "Ale Bolt drží světový rekord a posunul sprint tam, kam nikdo před ním. Bude dobře připraven, těším se," prohlásil bývalý americký sprinter.

Stometrový souboj má být duelem o duši atletiky

Vyhraje čistý Bolt nebo dvakrát potrestaný Gatlin, který měl mít podle pravidel doživotní zákaz činnosti? Tuto otázku si kladou všichni odborníci. Když bude triumfovat Američan, poškodí to atletiku, v posledních týdnech zmítanou dopingovými skandály?

Spíše než rozběhy napoví až nedělní semifinále (na programu je od 13:10 SEČ), jak by mohlo očekávané finále dopadnout. Bolt se vždy uměl připravit na velké závody, visí nad ním gloriola ničící psychiku soupeřů. "Každý na světě bude na ten duel zvědavý," myslel si Greene.

"Slyším od všech, že musím vyhrát pro atletiku," nechal se slyšet Bolt. "Ale na světě závodí mnoho skvělých atletů, kteří nikdy neměli pozitivní test na doping. Je na každém, jak pomůže atletice," uvedl Jamajčan. "Já chci vybojovat další tři zlaté medaile," vyhlásil.

Jenomže práci bude mít nejen s Gatlinem, neboť rychleji než on letos běželi jeho krajan Asafa Powell, Američan Trayvon Bromell, Keston Bledman z Trinidadu i Francouz Jimmy Vicaut. A Boltův nejlepší výkon roku 9,87 vyrovnal i další Američan Tyson Gay. Všichni mají šanci na stupně vítězů. A za nimi další. Letos hned 25 z nich běželo pod 10 sekund.

Je tedy jisté, že stovka nabídne skutečně dramatickou podívanou. Otázkou zůstává pouze jediné, kdo po ní bude slavit.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články