Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Neuville opanoval Australskou rallye a je opět vicemistrem světa

Belgičan Thierry Neuville s vozem Hyundai vyhrál Australskou rallye a obhájil titul vicemistra světa. V závěrečné soutěži sezony dojel druhý jeho estonský konkurent v boji o celkové druhé místo v šampionátu Ott Tänak, který ztratil 22,5 sekundy. Třetí byl Novozélanďan Hayden Paddon a čtvrtý skončil pětinásobný mistr světa Sébastien Ogier z Francie.

Thierry Neuville
zdroj: ČTK/EAST NEWS/ENPOL

Závěrečnou etapu v Austrálii poznamenal prudký déšť, kvůli němuž museli pořadatelé zrušit předposlední rychlostní zkoušku. Na blátivých tratích nejprve Fin Jari-Matti Latvala snížil Neuvilleův náskok na necelých deset vteřin, jenže v posledním měřeném testu krátce před cílem havaroval a soutěž nedokončil.

Potížím se přitom nevyhnul ani vedoucí Belgičan, kterému se v plné rychlosti náhle otevřely dveře. "Občas to bylo peklo, řídit v takových podmínkách. Nechtěl jsem moc riskovat, snažil jsem se hlavně držet auto na cestě, ale někdy si stejně dělalo, co chtělo," řekl devětadvacetiletý Neuville.

Je nám líto, video expirovalo.
Australskou rallye ovládl Neuville

Druhé místo nakonec v Austrálii obsadil Tänak, na ohrožení Neuvilleovy druhé pozice v šampionátu však pomýšlet nemohl, neboť do rallye vstupoval se ztrátou 14 bodů. Estonec jel naposledy s fordem, v příští sezoně bude závodit za Toyotu.

Třetí Paddon už na vítěze ztratil bezmála minutu a čtvrtý mistr světa Ogier po technických potížích v úvodní etapě téměř dvě a půl. K titulu mu stačily dvě vyhrané soutěže, Neuville přitom zvítězil ve čtyřech letošních rallye. Druhé místo v konečném pořadí MS obsadil už potřetí. "Čtvrtá výhra za rok je fantastická. A druhá pozice v šampionátu je pro příští sezonu obrovskou motivací," dodal Neuville.

Australská rallye, závěrečný podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích:

1. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) 2:35:44,8, 2. Tänak, Järveoja (Est./Ford Fiesta) -22,5, 3. Paddon, Marshall (N. Zél., Brit./Hyundai i20) -59,1, 4. Ogier, Ingrassia (Fr./Ford Fiesta) -2:27,7, 5. Evans, Barritt (Brit./Ford Fiesta) -3:05,6, 6. Lappi, Ferm (Fin./Toyota Yaris) -3:49,5.

Konečné pořadí MS (po 13 soutěžích): 1. Ogier 232 b., 2. Neuville 208, 3. Tänak 191, 4. Latvala (Fin./Toyota Yaris) 136, 5. Evans 128, 6. Sordo (Šp./Hyundai i20) 95, ...16. Kopecký (ČR/Škoda Fabia R5) 7.

Pohár konstruktérů: 1. M-Sport Ford 428, 2. Hyundai Motorsport 345, 3. Toyota Gazoo Racing 251, 4. Citroën Racing 218.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články