Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Německou rallye vyhrál Tänak, Kopecký skončil jedenáctý

Trevír (Německo) - Německou rallye vyhrál estonský jezdec Ott Tänak a připsal si druhé vítězství v kariéře. Do čela mistrovství světa se díky třetímu místu vrátil Francouz Sébastien Ogier, jenž využil sobotních problémů Belgičana Thierryho Neuvillea. Jan Kopecký obsadil první nebodovanou 11. pozici.

Vůz Otta Tänaka
zdroj: ČTK/AP

Tänak ve fordu se dostal do vedení v páteční sedmé rychlostní zkoušce a ve zbylých 14 testech už před sebe nikoho nepustil. V šampionátu WRC zaznamenal devětadvacetiletý Estonec druhé vítězství po červnové Italské rallye na Sardinii. "Je to skvělé. Vyšel nám začátek rallye a pak už šlo jen o to, hlídat si vedení," uvedl Tänak.

Druhý na asfaltových tratích v Německu skončil Nor Andreas Mikkelsen s citroënem, jenž na Tänaka ztratil 16,4 sekundy. O dalších 14 sekund zpět byl trojnásobný vítěz soutěže Ogier, jemuž i třetí pozice stačila k návratu do čela šampionátu.

Je nám líto, video expirovalo.
Německou rallye vyhrál Tänak, do čela MS se vrátil Ogier

Jeho největší rival Neuville musel odstoupit ze sobotní druhé etapy kvůli uraženému kolu svého hyundaie. Dnes se sice Belgičan s velkou ztrátou do rallye vrátil, ale nedosáhl ani na body ze závěrečné power stage.

"Poté, co Thierry vypadl ze hry, jsem do toho už nešel na maximum. Z hlediska šampionátu je to dobrý výsledek," řekl čtyřnásobný mistr světa Ogier s fordem. K dobru získal 17 bodů, o které vede tři díly před koncem šampionátu. Oba jezdci na tom byli před Německem bodově stejně, v Neuvilleův prospěch hovořil větší počet vyhraných rallye.

Kopeckému unikly body do MS o 48,1 sekundy, které ztratil na desátého Erica Camiliho. Francouz člena týmu Škoda odsunul i na druhé místo v hodnocení WRC 2. Hned za Kopeckým skončil další jezdec ve fabii Pontus Tidemand ze Švédska, jemuž třetí místo v kategorii stačilo k zajištění titulu mistra světa.

"Samozřejmě jsem zklamaný, protože si myslím, že jsem tady byl nejrychlejší. Škoda té smůly s defektem," připomněl Kopecký moment ze sobotní patnácté erzety, kdy musel měnit píchlé kolo a ztratil přes dvě minuty.

Po sedmitýdenní přestávce bude šampionát pokračovat jedenáctým dílem Katalánskou rallye.

Německá rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích:

1. Tänak, Järveoja (Est./Ford Fiesta) 2:57:31,7, 2. Mikkelsen, Jaeger (Nor./Citroën C3) -16,4, 3. Ogier, Ingrassia (Fr./Ford Fiesta) -30,4, 4. Hänninen, Lindström (Fin./Toyota Yaris) -1:49,2, 5. Breen, Scott (Ir./Brit.) -2:01,5, 6. Evans, Barritt (Brit./Ford Fiesta) -2:03,4, ...11. Kopecký, Dresler -11,32,4, 38. Rujbr, Římalová (všichni ČR/Škoda Fabia R5) -51:53,9.

Průběžné pořadí MS (po 10 z 13 soutěží): 1. Ogier 177, 2. Neuville (Belg./Hyundai i20) 160, 3. Tänak 144, 4. Latvala (Fin./Toyota Yaris) 123, 5. Sordo (Šp./Hyundai i20) 89, 6. Evans 87, ...16. Kopecký 5.

Pohár konstruktérů: 1. M-Sport Ford 325, 2. Hyundai Motorsport 261, 3. Toyota Gazoo Racing 213, 4. Citroën Racing 163.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články