Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Lappi slaví doma premiérové vítězství, Neuville předstihl Ogiera

Jyväskylä (Finsko) – Finsko slaví. Tamní rallye vyhrál domácí jezdec Esapekka Lappi v toyotě a připsal si první vítězství v mistrovství světa. Jediným zahraničním jezdcem v nejlepší čtveřici byl na druhém místě Brit Elfyn Evans s fordem, jenž na Lappiho ztratil 36 sekund. Šampionát pokračuje za tři týdny v Německu.

Esapekka Lappi v toyotě
zdroj: Reuters

Novým lídrem seriálu je po deváté z třinácti soutěží Belgičan Thierry Neuville. Vicemistr světa v barvách týmu Huyndai díky šesté pozici a třetímu času v závěrečné power stage vystřídal v čele Francouze Sébastiena Ogiera. Čtyřnásobný světový šampion nedokončil po nehodě páteční úvodní etapu a do rallye se už kvůli zdravotnímu stavu navigátora Juliena Ingrassii nevrátil. Oba piloti mají na kontě 160 bodů, ale pro Neuvillea hovoří větší počet vyhraných rallye.

Šestadvacetiletý Lappi se stal loni šampionem kategorie WRC 2 v barvách Škody a nyní poprvé zazářil v nejvyšší třídě WRC. Jeho dosavadním nejlepším výsledkem bylo čtvrté místo z červnové Sardinie. "Velké díky patří týmu, který postavil v tak krátkém čase tak rychlé auto. Nemám moc zkušeností a potřebuju najezdit mnohem víc kilometrů. Ale jo, na domácí půdě bych měl být dobrý a také jsem byl," uvedl nečekaný vítěz.

Velšan Evans vyhrál strhující bitvu o druhé místo až v poslední erzetě, po níž celkově o pouhé tři desetiny sekundy předstihl Fina Juha Hänninena, jenž si připsal první pódiové umístění v MS. Čtvrtý byl další domácí pilot Teemu Suninen, který v závěrečných dvou testech neudržel druhou pozici.

Do celkového pořadí už nemohl promluvit finský favorit Jari-Matti Latvala, jenž musel v sobotu z vedoucí pozice odstoupit kvůli technickým problémům své toyoty. Trojnásobný vítěz rallye se dnes do soutěže vrátil a připsal si alespoň dva body za čtvrté místo v power stage.

Výsledky Finské rallye

1. Lappi, Ferm (Fin./Toyota Yaris) 2:29:26,9 hod., 2. Evans, Barritt (Brit./Ford Fiesta) -36,0, 3. Hänninen, Lindström (Fin./Toyota Yaris) -36,3, 4. Suninen, Markkula (Fin./Ford Fiesta) -1:01,5, 5. Breen, Martin (Ir./Citroën DS3) -1:22,6, 6. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) -1:33,1.

Průběžné pořadí MS (po 9 z 13 soutěží): 1. Neuville 160, 2. Ogier (Fr./Ford Fiesta) 160, 3. Tänak (Est./Ford Fiesta) 119, 4. Latvala (Fin./Toyota Yaris) 114, 5. Sordo (Šp./Hyundai i20) 84, 6. Evans 79, ...16. Kopecký (ČR/Škoda Fabia R5) 5.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články