Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Neuville vyhrál Polskou rallye a slaví třetí triumf v sezoně

Mikolajki - Belgičan Thierry Neuville vyhrál Polskou rallye a po třetím triumfu v sezoně se na 11 bodů přiblížil k lídrovi mistrovství světa Sébastienu Ogierovi. Jezdec týmu Hyundai zvládl lépe dlouho těsnou bitvu s Estoncem Ottem Tänakem, který se v úvodu závěrečné etapy ujal vedení, ale v následné zkoušce skončil mimo trať a posléze odstoupil.

Thierry Neuville
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Druhý tak byl Neuvilleův týmový kolega Hayden Paddon z Nového Zélandu, který nejlepší výsledek v sezoně vybojoval se ztrátou téměř minutu a půl. Třetí Ogier s fordem byl skoro o další minutu zpět. Úspěch automobilky Hyundai podtrhl čtvrtý Dani Sordo ze Španělska.

Tänak už v sobotu dvakrát vystřídal Neuvillea ve vedení a do finále šel s třísekundovým mankem, které hned z kraje finálového dne znovu zlikvidoval. Vítěz předchozí Italské rallye ale útok na druhý triumf za sebou nedotáhl, jeho naděje skončily ve 21. z 23 rychlostních zkoušek.

"Stalo se to v jediném blátivém místě v lese. Trefil jsem zadkem břeh a pak předkem strom. A bylo to. Ono se musí jet naplno, když chce člověk vyhrát," řekl Tänak. "Někdy holt prohraješ, někdy vyhraješ," dodal navigátor Martin Järveoja.

Je nám líto, video expirovalo.
Polskou rallye vyhrál Neuville a přiblížil se Ogierovi

Neuville pátým triumfem v kariéře navázal na letošní vítězství ve Francii a Argentině. Po dvou výsledcích mimo první desítku z úvodu sezony už se umísťuje jen na stupních vítězů.

"Mám za cíl stahovat body na Ogiera a teď se mi to podařilo podruhé za sebou. V pěti předchozích rallye jsme museli tvrdě bojovat až do samého konce a bylo to těžké, tady jsem byl rád, že jsme to při takovém náskoku mohli dokončit uvolněně," řekl Neuville.

Čtyřnásobný světový šampion Ogier vybojoval medailové umístění také pošesté v sezoně, jeho nejhorším výsledkem je ale páté místo. "Není to tentokrát moc zasloužené pódium, ale někdy to tak je a beru to. Otta je mi líto, jel fantasticky," litoval Ogier nezdaru týmového kolegy z Fordu.

V poslední etapě patřil znovu mezi nejrychlejší Fin Jari-Matti Latvala, který až do sobotního odstoupení proháněl Neuvillea s Tänakem. Pilot Toyoty si spravil chuť alespoň triumfem ve speciálně bodované závěrečné power stage, který mu přinesl posun na průběžné třetí místo v MS před Tänaka.

Výsledky Polské rallye:

1. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) 2:40:46,1, 2. Paddon, Marshall (N. Zél./Hyundai i20) -1:23,9, 3. Ogier, Ingrassia (Fr./Ford Fiesta) -2:20,8, 4. Sordo, Martí (Šp./Hyundai i20) -2:47,4, 5. Lefebvre, Moreau (Fr./Citroën C3) -3:11,6, 6. Suninen, Markkula (Din./Ford Fiesta) -3:16,8.

Průběžné pořadí (po 8 z 13 závodů): 1. Ogier 160, 2. Neuville 149, 3. Latvala (Fin./Toyota) 112, 4. Tänak (Est./Ford Fiesta) 108, 5. Sordo 82, 6. Evans (Brit./Ford Fiesta) 57, ...16. Kopecký (Škoda Fabia R5) 5.

Pohár konstruktérů: 1. M-Sport Ford 259, 2. Hyundai Motorsport 237, 3. Toyota Motorsport 153, 4. Citroën Racing 117.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články