Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Monte Carlo vede Ogier, Loeb v závěru etapy chyboval

Monte Carlo – Úřadující světový šampion Sébastien Ogier je po první etapě v čele Rallye Monte Carlo, úvodního podniku mistrovství světa v automobilových soutěžích. Jednička továrního týmu Volkswagen se do čela dostala v sedmé rychlostní zkoušce, kdy předstihla dalšího Francouze Sébastiena Loeba.

Sébastien Ogier
zdroj: AP autor: Asset Bernard

Devítinásobný světový šampion Loeb navíc v následující erzetě chyboval, poškodil vůz a propadl se na desáté místo průběžného pořadí. I proto, že na zledovatělé trati po nárazu do kamene vylomil levé zadní kolo. "Nebyla to moc velká rána, ale prasklo to. Zkusil jsem vsadit na jiné pneumatiky a udělal chybu. Jestli budu moct v sobotu pokračovat? Alespoň to zkusím," uvedl vítěz rekordních 78 světových soutěží.

Před Loebem, který rallyeový šampionát již opustil a v Monte Carlu startuje jen výjimečně v barvách týmu Citroën, je i devátý Martin Prokop. Jediný pravidelný český účastník seriálu se dlouho držel na jedenácté pozici, po poslední dnešní měřené zkoušce se ale posunul do elitní desítky. Na nejrychlejšího Ogiera ztrácí pět minut.

"Dnes to bylo hlavně o nepříznivých podmínkách na trati. Potkalo nás vše, co Monte nabízí. Mlha, sníh, led a bláto. Takže to bylo o volbě gum. My jsme jeli celý den na jistotu na hřebíkách, a jak je vidět, tak se to vyplatilo," řekl Prokop. Pilot týmu Jipocar Czech National neriskoval i proto, že na podobných podmínkách před rallye netestoval. "Jsme spokojení, že se držíme na trati a vyrovnaným výkonem se prokousáváme dopředu," dodal.

Ogier je v čele i přesto, že vyhrál jen jednu ze šesti erzet. Po Loebově ztrátě je druhý jeho týmový kolega Jarri Matti Latvala z Finska, třetí je další pilot VW Nor Andreas Mikkelsen. Latvala na mistra světa z předešlých dvou let ztrácí 1:45 minuty.

Výsledky Rallye Monte Carlo:

1. Ogier, Ingrassia (Fr./VW Polo WRC) 1:52:07,4, 2. Latvala, Anttila (Fin./VW Polo WRC) - 1:45,4, 3. Mikkelsen, Floene (Nor./VW Polo WRC) -2:34,8, 4. Tänak, Molder (Est./Ford Fiesta WRC) -2:44,4, 5. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Citroën DS3 WRC) -3:02,9, 6. Evans, Barritt (Brit./Ford Fiesta WRC) -3:15,2, ...9. Prokop, Tománek (Ford Fiesta WRC) -4:59,6.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články