Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Pořadatelé Valašské rallye těžce získávali souhlas obcí

Ostrava - Valašská rallye se letos z podstatné části odehraje na silnicích Moravskoslezského kraje. Získat souhlas obcí, přes které trať závodu povede, přitom pro pořadatele nebylo snadné. Například zastupitelé Rybí na Novojičínsku to schválili až napodruhé. Soutěž domácího seriálu mistrovství v sprintrallye začne 5. dubna.

Valašská rallye
zdroj: ČTK autor: Martin Plesník

A podobné problémy mají i pořadatelé dalších soutěží. Rallye Lužické hory, plánovaný druhý díl mistrovství České republiky ve sprintu, byl dokonce zrušen. "Přes velké úsilí se nám nepodařilo dotáhnout zdárně do konce všechna povolení potřebná k uspořádání naší rallye," konstatoval ředitel severočeské soutěže Jan Krečman mladší. Soutěž odvolal šest týdnů před startem.

Na Valašsku nakonec vše dopadlo lépe. "Bylo to těsné. Poprvé to zastupitelé o jeden hlas nepřijali, napodruhé o jeden hlas přijali," řekla starostka Rybí Marie Janečková. Zastupitelé obce se přitom zabývali hlavně bezpečností. "Že se nic nestane, nezaručí nikdo. Ale během let, co se tady ten závod jezdí, jsme se s pořadateli dohodli na určitých podmínkách," řekla starostka.

Při vjezdu do obytné části obce budou například retardéry, které závodníky zpomalí. Změnil se také směr závodu, dříve jezdila auta obytnou částí obce z kopce; stala se tam i jedna nehoda, když vůz naboural do stromu. Pak se směr závodu obrátil a auta teď jezdí do kopce.

Na schválení závodu se neshodli ani radní Hukvald na Frýdecko-Místecku. Rozhodovalo o tom proto obecní zastupitelstvo, které organizátorům dalo souhlas. Obec pak pomohla i s hledáním brigádníků, kteří budou na místě dělat pořadatele. "Bude se na tom podílet asi 20 lidí z obce a okolí. Už proběhlo i školení," řekl hukvaldský starosta Luděk Bujnošek.

Jediné místo pro diváky

V obci bude jedno místo určené pod diváky: nad místním hotelem. Jinak by lidé podél trati stát neměli. "Pokud lidé dodrží bezpečnostní pokyny, nemělo by se nikomu nic stát," řekl starosta.

Poměrně snadný souhlas získali organizátoři závodu od města Štramberka na Novojičínsku. Přitom právě v tomto městě se při rallye před pěti lety stala nehoda, při níž zemřeli dva třináctiletí chlapci a otec jednoho z nich. Policie vyšetřování uzavřela s tím, že viníkem neštěstí byl otec, který syna a jeho kamaráda přivedl na nebezpečné místo.

"Už jsme si prošli tím horším. Od té doby jsme si dali podmínky, které pořadatelé plní. Chceme maximální možné zajištění bezpečnosti," řekl štramberský starosta Jan Socha. Město podle něj klade důraz na dodržování bezpečnostních pravidel podél celé trati i na informovanost tak, aby o opatřeních věděli nejen místní obyvatelé, ale třeba i zemědělci nebo turisté.

Vallašská rallye
zdroj: ČTK autor: Němec Zdeněk

Ředitel Valašské rallye Miroslav Hošák řekl, že získávání povolení je někdy komplikovanější a zdlouhavější. Pořadatelé podle něj ale vždy v nejvyšší možné míře zajišťují bezpečnost a podmínky se stále zpřísňují. "Páskujeme i brány rodinných domků. Některá opatření jsou svým způsobem omezení, ale lidé to většinou chápou. Navíc to netrvá tak dlouho," řekl Hošák.

Manuály ve schránkách

Uvedl, že obce dostávají bezpečnostní manuál a dostatek informací. "Do schránek jsme rozdávali letáky s bezpečnostními pokyny, upozorňujeme, aby lidé například nepouštěli z dozoru děti ani zvířata," řekl ředitel.

Pokud se podle něj budou lidé chovat podle pokynů, žádné nebezpečí jim nehrozí. "V případě nebezpečných sportů musí za sebe každý zodpovídat sám. Ve světě to tak funguje," řekl Hošák. Dodal, že u neštěstí, která se při rallye stala, bylo příčinou selhání jedince, ne systému.

Nejtragičtější nehoda při rallye v ČR se stala v listopadu 2012 v Lopeníku na Slovácku. Tehdy při závodu Autogames RallyShow Uherský Brod vyjel jeden z vozů v rychlosti asi 150 kilometrů za hodinu z trati a zabil čtyři dívky ve věku sedm, 18, 18 a 20 let. Dva další lidé byli zraněni.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články