Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Markvart po pádu na Šestidenní: Chtěl jsem pokračovat, ale podlomila se mi kolena

Praha - Český tým se na motocyklové Šestidenní nedokázal přiblížit loňské třetí příčce a skončil třináctý. Reprezentačný výběr postihlo už před odjezdem do Francie množství zdravotních komplikací. Nakonec českou čtveřici jezdců o lepší výsledek připravilo zranění Patrika Markvarta v předposlední etapě. Dvaadvacetiletý jezdec utrpěl při rychlostní zkoušce těžký pád a nebyl schopný pokračovat. Přesto, že chtěl Markvart po nehodě vstát, tak to podle jeho slov nebylo možné.

Patrik Markvart
zdroj: ČT4 autor: Honza Ján

Reprezentační tým odjížděl do Francie s vyššími ambicemi než byla konečná třináctá příčka. Jezdci se ale během celé sezony potýkali se zdravotními problémy a na Šestidenní nakonec odcestoval oslabený výběr. "Chtěli jsme se co nejvíce přiblížit obhajobě třetího místa z loňského roku. Ale měli jsme během celé sezony zdravotní problémy, které nás postihly i před Šestidenní. Takže se nám nepodařilo sestavit ten tým, který jsme očekávali, že by mohl nastoupit a schopně obhajovat to třetí místo," popsal komplikace manažer reprezentace Jiří Pošík. 

Reprezentační výběr musel počítat ztráty v týmu už během sezony. Výběr přišel vinou zranění či dalších aspektů nejméně o tři jezdce, se kterými se do závodu ve Francii původně počítalo. "Jaromír Romančík se vydal cesou motokrosu a mistrovství světa. Těsně před odjezdem si těžce poranil hlavu Ondřej Helmich. Jiří Hádek byl po operaci křížového vazu. A ještě týden před odjezdem si zlomil klíční kost Kryštof Kouble, se kterým jsme počítali jako s mladým jezdcem a jednou z opor," popsal problémy při sestavování reprezentačního týmu Pošík. 

Je nám líto, video expirovalo.
Speciál

Češi ale nebyli jediní, kdo bojoval s absencí množství jezdců a se zdravotními problémy. "Asi jediní Američané přijeli v kompletní loňské sestavě. Ale člen amerického týmu si zlomil první den ruku a odletěl domu. Italové také, tam byla zlomená klíční kost," potvrdil komplikace ostatních výběrů manažer české reprezentace.

V úvodních dnech závodu se Češi drželi na kvalitních pozicích, pátý den ale přišel zásadní zlom. Patrik Markvart při rychlostní zkoušce utrpěl děsivě vyhlížející pád a musel ze závodu odstoupit. "Patrik zůstal ležet, byl otřesen a pak byl sanitkou odvezen do nemocnice na rentgen. Analyzovali jsme, proč k tomu došlo, protože ten jezdec znal tu rychlostní zkoušku i ten terén. Pak jsme ale zjistili, že tam došlo k poruše zadního pérování. A to byla příčina toho ošklivého pádu," vysvětlil důvod nehody českého jezdce Pošík. 

Markvart nesl svůj konec Šestidenní těžce. Po pádu se snažil zvednout a pokračovat v závodu, nebylo to ale možné. "Snažil jsem se tu díru potáhnout v docela vysoké rychlost, ale vykopnul mi zadní tlumič, a to byla závada. Chtěl kluky podržet, takže jsem chtěl vstát. Věděl jsem, že jsme na tom docela dobře v celkovém umístění. Tak jsem chtěl pokračovat dál. Když jsem se postavil, tak se mi podlomily kolena a věděl jsem, že je něco špatně. Takže jsem to prostě musel vzdát," vysvětlil zklamaně český závodník. 

Letošní sezona se Markvartovi nepovedla především vinou zranění. Český jezdec by po rekonvalescenci rád navázal na úspěchy z loňska. "Loňská sezona byla výborná, ta letošní je smolná, je to samé zranění. Nedokončil jsem žádný závod, je to hodně špatné. Ale snažím se do toho tempa dostat, udělám pro to maximum," řekl Markvart. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články