Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Francouz Zarco je mistrem světa v motocyklové třídě Moto2

Motegi - Francouz Johann Zarco je mistrem světa silničních motocyklů v kategorii Moto2. První titul může slavit ještě před nedělní Velkou cenou Japonska. Španěl Esteve Rabat, loňský šampion a jediný jezdec, jenž mohl ještě Zarca teoreticky předstihnout, totiž start v Motegi vzdal kvůli zranění.

Johann Zarco
zdroj: AP autor: Rui Vieira

Pětadvacetiletý Zarco na stroji Kalex byl suverénem sezony. Šest Velkých cen vyhrál a pouze dvakrát ze čtrnácti závodů se nevešel na stupně vítězů. Na pódium nedosáhl na úvod roku v Kataru a před dvěma týdny v Aragonii, kde si už mohl zajistit titul, ale skončil šestý.

S velkou šancí na triumf v šampionátu přijížděl Zarco i do Japonska, kde mu nakonec usnadnil situaci Rabat. Španělský mistr světa si při pádu během pondělního tréninku v Almeríi zlomil vřetenní kost, a i když byl odhodlán v Motegi startovat, po osmi odjetých kolech v dnešním tréninku a po konzultaci s týmem účast v Grand Prix vzdal.

"Ani to moc nebolelo, ale neměl jsem ve zraněné ruce sílu. Pokračovat nemělo smysl. Titul byl stejně ztracený a boj o druhé místo nestojí za to, abych riskoval další pád a zhoršení zranění," uvedl Rabat, jenž svému nástupci na trůnu pogratuloval. "Má za sebou dokonalou sezonu a je to důstojný šampion."

"Tita (Rabata) je mi líto, doufám, že se brzy uzdraví. Byla to úžasná sezona a v každém závodě jsme bojovali o vítězství. A pokud jsme na něj nedosáhli, tak těsně," řekl Zarco, jenž korunovaci ozdobil nejrychlejším časem v tréninku a doufá, že se bude radovat i v závodě. "Teď je potřeba se zklidnit a nechat oslavy až na neděli, protože musíme myslet na tuto Grand Prix. Ale jsem strašně šťastný," řekl první francouzský mistr světa od roku 2008, kdy vyhrál Mike Di Meglio kategorii do 125 ccm.

Zarco má před nedělním závodem 284 bodů, Rabat o 78 méně. Po Japonsku budou do konce MS zbývat už jen tři Velké ceny, vítěz závodu získává 25 bodů. V nejslabší třídě Moto3 zajel v Japonsku jedenáctý nejrychlejší tréninkový čas Karel Hanika, osmnáctý byl Jakub Kornfeil. Karel Abraham z MotoGP v Motegi kvůli přetrvávajícím potížím s nohou nestartuje.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články