Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Další šance pro Grand Prix. Město Brno a kraj vytvoří spolek

Brno - Nový spolek tvořený městem Brno a Jihomoravským krajem by mohl zaštiťovat budoucí ročníky závodů MotoGP. Ministryně školství Kateřina Valachová (nestr.) se na tom dohodla se zástupci promotérské společnosti Grand Prix. Od roku 2016 by se tak spolek mohl stát garantem zalistovacího poplatku za motocyklové závody a stal by se vlastníkem práv na jejich pořádání.

"Nejpozději do 15. srpna bychom měli být schopní garantovat Dorně, jak vznikne nový veřejnoprávní subjekt. Hlavními aktéry v něm budou město Brno i kraj. Toto bylo klíčové pro mou dohodu s Dornou," uvedla v pondělí na brífinku k motocyklovým závodům Grand Prix ministryně školství Kateřina Valachová. Jeho vznik je podmínkou pro další Grand Prix v Brně. Neziskový subjekt totiž bude vlastnit práva na pořádání MotoGP v následujících letech.

Ministryně, hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) a primátor Petr Vokřál (ANO) se tak dohodli na vzniku nového spolku. "Současně jsme se také dohodli, že do 15. srpna také budou kromě zakládacích listin spolku na světě i teze budoucích smluv z hlediska smluv s Dornou, a také jak bude spolek spolupracovat s Automotodromem," dodala Valachová.

Podle hejtmana je kraj společně s městem připravený termín dodržet a připravit dokumenty. Zmínil, že dalším subjektem, který by mohl být součástí spolku, je Regionální hospodářská komora. "Velká cena přináší také pozitiva pro regionální ekonomiku," vysvětlil Hašek. Upozornil ještě na spolupráci s Automotodromem Brno, o kterou podle jeho slov stojí kraj i město. "Automotodrom vlastní infrastrukturu, know-how a bude zajišťovat sportovně-technickou stránku celé akce," dodal.

Velká cena v číslech

2011 – ztráta 31 milionů Kč

2012 – ztráta 40 milionů Kč

2013 – ztráta 42 milionů Kč

2014 – ztráta 59,5 milionu Kč (bez slíbené dotace 30 milionů z ministerstva školství)

Zdroj: Automotodrom Brno

Ministryně školství bude o vývoji situace okolo MotoGP informovat vládu nejspíše na jejím zasedání 29. července. Dále pak v srpnu musí odeslat oficiální dopisy Evropské komisi. Jejich cílem bude zajištění letošního ročníku Grand Prix z hlediska zalistovacího poplatku. Valachová upozornila také na to, že postup ohledně Velké ceny chce také použít při prosazení novely zákona o podpoře sportu. "MotoGP není jedinou významnou sportovní událostí v republice. Chtěla bych tak zajistit jistotu konání i pro další sportovní akce," dodala ministryně.

Nejisté financování Velké ceny a neuhrazený dluh

Na konci června představil Automotodrom Brno brněnským zastupitelům požadovaný audit hospodaření, který si město zadalo i zaplatilo. Na jeho základě se měli politici rozhodnout, zda podpoří motocyklový závod z městské kasy částkou padesáti milionů korun. Zastupitelé ale dostali do ruky jen verzi bez konkrétních čísel, procent a částek za účtované služby. Důležitá data totiž byla začerněná. Důvodem bylo podle Automotodromu zachování obchodního tajemství.

Na svém zasedání tak o několikamilionové dotaci nehlasovali. V reakci na jejich rozhodnutí pak musel Automotodrom na několik dní pozastavit prodej vstupenek na letoší závody. Promotérská společnost Dorna, která Grand Prix zaštiťuje, pak ale rozhodla, že se letošní závody pojedou. I přes nejisté financování letošního ročníku a stále neuhrazený závazek z minulé Grand Prix. Automotodrom Brno proto mohl znovu spustit prodej vstupenek.

Je nám líto, video expirovalo.
Grand Prix se v Brně pojede i letos

Červnové prohlášení promotéra Grand Prix

"Automotodrom nás požádal o zrušení letošního závodu. Dorna se ale domnívá, že by to nebylo v zájmu Mezinárodní motocyklové federace, týmů, sponzorů ani Automotodromu. S Automotodromem se proto dohodla na dodržení stávající smlouvy, podle které se Grand Prix letos konat bude."

Společnost Dorna Sports

Španělský promotér také uvedl, že je možné konání závodů v Brně i v příštích letech. Podmínkou ale je dohoda Automotodromu na veřejné podpoře ještě před letošním závodem, který se pojede v polovině srpna. Pokud se tak nestane, Velká cena letošním jubilejním 50. ročníkem v Brně skončí.

Primátor a hejtman se snaží Grand Prix v Brně udržet

Jihomoravský kraj i město Brno se snaží Grand Prix zachránit a slibují finanční podporu. Jenže zatím se strany nedokázaly dohodnout tak, aby Dorna měla jistotu, že Automotodrom letošní ročník dokáže finančně zajistit.

Původně se o udržení závodu Grand Prix pokusil Jihomoravský kraj. Minulý rok se totiž ukázalo, že slíbenou třicetimilionovou vládní dotaci na ročník 2014 nemá promotérovi, kdo poslat. Nakonec se jako příjemce peněz proto nabídl kraj, na jehož účet slíbené finance letos na jaře přišly. Jak se ale později zjistilo, dotace byla vázaná na letošní ročník, nikoliv na loňský, za který Automotodrom stále dluží. I proto Automotodrom odmítl podepsat krajem nabízenou smlouvu a ten má tak peníze stále na účtu.

O několikamilionové dotaci na podporu letošního ročníku Velké ceny závodních motocyklů také v červnu poprvé promluvil brněnský primátor Petr Vokřál (ANO). Návrh padl poté, co kvůli velké finanční zátěži odmítl závody pořádat dosavadní organizátor Automotodrom Brno, který nechce nadále prohlubovat svou finanční ztrátu. Ta vznikla při organizování minulých ročníků a důvodem bylo navýšení zalistovacího poplatku na zhruba 70 milionů korun. Poplatek je potřebný pro získání licence na pořádání závodů a je třeba jej uhradit španělské společnosti Dorna. Dluh za loňský ročník je téměř 60 milionů korun.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články