Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Brno opět hostí motocyklovou elitu, Pešek nakonec MotoGP pojede

Brno - Na Masarykově okruhu v Brně se od pátku do neděle tradičně uskuteční motocyklová Grand Prix. Na startovním roštu by se mohli objevit i tři domácí jezdci Karel Abraham, Lukáš Pešek a Jakub Kornfeil, kteří dosud v šampionátu startovali. Pešek přitom v minulých dnech intenzivně řešil problémy s finančním plněním své smlouvy s týmem Ioda Racing a obával se, že v Brně nepojede. Šéf týmu Giampiero Sacchi však jeho start potvrdil.

Nejvyšší ambice z domácí trojice má Kornfeil. Letošní sezona mu sice nevychází podle představ, v Brně se mu ale tradičně daří. "Spousta kluků trpí před domácími fanoušky stresem. Já naopak cítím z tribun fantastickou podporu, která mě žene dopředu. V této atmosféře se mi závodí fantasticky. I když právě tuto trať nemám příliš v oblibě," řekl Kornfeil, který loni dojel v Brně šestý, ale dlouho se držel na druhém místě.

Největší senzací dosavadní sezony je bezesporu aktuální lídr třídy MotoGP Marc Márquez. Dvacetiletý nováček královské kategorie ovládl poslední tři závody a celkem už má na kontě 30 triumfů v MS. Získat titul hned v první sezoně se podařilo naposledy v roce 1978 Kennymu Robertsovi.

"Nečekal jsem, že bych se hned v první sezoně zařadil do boje o titul. Je to pro mne ale dobré znamení. Uvidíme, jak to bude vypadat ve druhé polovině sezony," řekl Márquez. Šancí na titul se ale nevzdávají jeho krajané Dani Pedrosa a Jorge Lorenzo, kteří však zatím doplácejí i na pády a zranění.

Z českého pohledu bude zajímavý i doprovodný závod Red Bull Rookies Cup, v němž o celkový triumf bojuje Karel Hanika. Sedmnáctiletý talent zatím vyhrál čtyři z osmi odjetých závodů a jen jednou chyběl na stupních vítězů. Díky tomu je v čele průběžného pořadí seriálu. Na druhého Jorgeho Martina má náskok 42 bodů.

Program GP zahájí páteční tréninky, v sobotu jsou tradičně kvalifikace a v neděli hlavní závody. Kvůli kolizi s mistrovstvím světa formule 1, které v neděli pokračuje v Belgii, došlo ke změně pořadí kategorií. Královská třída MotoGP bude o body bojovat už od 13:00. I díky tomu budou mít diváci po skončení GP povolený vstup přímo na dráhu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články