Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Šonka je v laufu, vyhrál potřetí za sebou

Česká republika má nyní lídra série leteckých akrobatických závodů Red Bull Air Race. Letec Martin Šonka po vítězství v Budapešti a Kazani triumfoval i v rakouském Wiener Neustadtu. Napodobil kousek Hannese Archa z roku 2010 a jako druhý pilot v historii Red Bull Air Race vyhrál třikrát za sebou. Nyní český pilot vede průběžné pořadí šampionátu o šest bodů před Australanem Mattem Hallem. Petr Kopfstein skončil na pátém místě. 

Český pilot Martin Šonka
zdroj: ČTK autor: Stejskal Ivo

"Je to neskutečný výsledek a mám ohromnou radost. Přijelo sem spoustu českých fanoušků, naše vlajky vlály všude, těžko se to teď popisuje, co to pro nás znamená. Bylo to skoro jako domácí závod," prohlásil Šonka.

Šonka ve final four zvítězil o pouhých 36 tisícin sekundy před druhým Japoncem Jošihide Murojou. Třetí skončil Australan Matt Hall. Šonkův konkurent a do rakouského podniku vedoucí muž pořadí Američan Michael Goulian do čtvrtfinále z kvalifikace nepostoupil. Český souboj pak v kole nejlepších osmi prohrál Kopfstein, ale dosáhl velice povedené páté příčky.

Česká jednička vyřadila v kole nejlepších čtrnácti letců Juana Velardeho i díky tomu, že Španěl dostal dvousekundovou penalizaci za nesrovnaný průlet brankou. Kopfstein porazil mistra světa Němce Matthiase Dolderera a poprvé v sezoně postoupil mezi nejlepší osmičku.

Loni Šonka bojoval do poslední chvíle o titul, ale v Indianapolis vedení v seriálu neudržel a prohrál o čtyři body s Japoncem Jošihidem Murojou. Letošní sezonu začal čtyřicetiletý český letec mizerně, neboť byl dvakrát diskvalifikován za technický problém. Pak si však v Čibě připsal třetí místo a následně v Budapešti, Kazani i nyní v Rakousku zvítězil. 

Příští závod bude 7. října v Indianapolis a seriál vyvrcholí 18. listopadu v Texasu. "Ve hře je ještě třicet bodů, což je stále hodně. Po loňské sezoně vím, že v Air Race se může stát cokoliv a nikdy nemáte nic jistého až do posledního letu," podotkl Šonka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články