Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Jako první kropil šampaňským jezdce v F1. Gurney zemřel v 86 letech

V 86 letech zemřel bývalý slavný americký automobilový jezdec Dan Gurney. Kromě čtyř vítězství v závodech formule 1 se zapsal do historie také tím, že začal se stříkáním šampaňského na stupních vítězů, které dnes ke slavnostním ceremoniálům neodmyslitelně patří.

Je nám líto, video expirovalo.
Zemřel někdejší pilot F1 Dan Gurney

Gurney podlehl v Kalifornii na komplikace po zápalu plic. "S posledním úsměvem na své krásné tváři odjel dnes 14. ledna do neznáma," uvedla jeho rodina.

Ve formuli 1 začal Gurney jezdit v roce 1959 v týmu Ferrari, pro první vítězství si dojel o tři roky později s porsche ve francouzském Rouenu. Závodil také s vozy Lotus, Brabham a McLaren.

V seriálu startoval také s vlastní stájí Anglo American Racers. V jejích barvách vybojoval v roce 1967 v belgickém Spa své poslední vítězství. Stal se teprve druhým jezdcem, který dokázal vyhrát závod s vozem vlastní konstrukce.

S F1 se rozloučil v roce 1970, kdy se objevil ve třech závodech jako záskok v týmu McLaren po tragické smrti Bruce McLarena.

Vyhrávat dokázal nejen ve formuli 1. Úspěchy sbíral i v zámořských seriálech Indy Car a NASCAR. V roce 1967 ovládl s A.J. Foytem 24 hodin Le Mans a na stupních vítězů začal spontánně kropit kolem sebe šampaňské, z čehož se stala v motorsportu tradice.

"Projevila se Danova nezkrotná povaha a použil láhev jako hasicí přístroj na všechny kolem. Bylo to úlevou z toho, že se mu konečně po deseti pokusech povedlo vyhrát," vzpomínala loni Gurneyho manželka Evi. "Od té doby to udělaly tisíce jezdců přesně jako on," uvedla.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články