Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fittipaldi, Lauda, Senna i Schumacher. Všichni mistři světa F1 jsou v nové Síni slávy

Mezinárodní automobilová federace (FIA) má svou Síň slávy. Na úvod do ní bylo uvedeno všech 33 mistrů světa formule 1. Devět z nich se přímo zúčastnilo slavnostního večera v pařížském sídle federace. Starší generaci šampionů zastupovali Jackie Stewart, Alain Prost či Mario Andretti, ze současných hvězd nechyběli Sebastian Vettel a Fernando Alonso.

Michael Schumacher
zdroj: AP autor: Ross Land

Jako poslední byl uveden držitel rekordních sedmi titulů Michael Schumacher, jenž v závěru roku 2013 utrpěl při nehodě na lyžích těžká zranění hlavy. Od té doby se na veřejnosti neobjevil.

"Všichni víme, že tady Michael měl být a jsem si naprosto jistá, že by tu strašně rád byl. Ke všem v této místnosti choval vždy velkou úctu a byl by mimořádně poctěn," uvedla dlouholetá Schumacherova manažerka Sabine Kehmová, jež cenu místo legendárního Němce převzala.

Alonso, Räikkönen a Vettel na pódiu
zdroj: AP autor: Luca Bruno

Prezident FIA Jean Todt, který bude při páteční volbě bez protikandidáta, a čeká ho tak třetí funkční období v čele federace, o založení Síně slávy uvažoval delší dobu. "Už bylo načase, aby ji motorsport měl. Zdálo se nám logické, že bychom měli začít oceňovat šampiony formule 1," uvedl jednasedmdesátiletý Francouz.

Příští rok budou do Síně slávy FIA uvedeni mistři světa v rallye, o rok později budou následovat šampioni vytrvalostních závodů. Potom bude Síň slávy rozšiřována po jednotlivých jménech.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články