Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Pomáhali jsme Ferrari, dělalo se pro to hodně, přiznal Ecclestone

Ikonická stáj formule 1 Ferrari by možná v minulosti nebyla tak úspěšná, kdyby jí nepomohly kroky promotéra Bernieho Ecclestona a Mezinárodní automobilové federace FIA. Právě Ecclestone totiž v rozhovoru pro německý list Die Welt připustil, že pořadatelé nejprestižnější motoristické soutěže pomáhali italské stáji k úspěchu.

Bernie Ecclestone mluví s bývalým týmovým šéfem Ferrari Stefanem Domenicalim
zdroj: Reuters autor: Paulo Whitaker

"Formule 1 je Ferrari a Ferrari je formule 1," prohlásil Ecclestone. "Pomáhat Ferrari bylo to nejrozumnější, co se dalo učinit. Týmy jsou pro formuli 1 důležité, ale Ferrari je ještě důležitější. Proto se v průběhu let udělalo hodně pro to, aby se Maranellu pomohlo k výhře," dodal bývalý šéf formule 1.

Podle Ecclestona podporoval Ferrari i bývalý šéf FIA Max Mosley. "Max často pomáhal Ferrari a já taky chtěl, aby vyhrávali. Samozřejmě může být sezona, ve které vyhraje někdo jiný, ale i ostatní týmy chtějí bojovat s konkurenceschopným Ferrari. Je něco jiného vyhrát proti Sauberu a něco jiného zase vyhrát proti červenému vozidlu," obhajuje své kroky Ecclestone.

"Vždy se to dělalo skrze technické regulace," vysvětlil způsob nadržování italské stáji sedmaosmdesátiletý britský promotér. Ferrari je se 16 jezdeckými tituly a 228 vyhranými závody nejúspěšnějším týmem historie F1.

Britský promotér ve formuli 1 definitivně ztratil rozhodující vliv letos v lednu po převzetí seriálu společností Liberty Media. A podle Ecclestona dnes vedení formule 1 není Ferrari tak nápomocné jako dřív. "Ne, Charlie (Whiting, současný šéf F1) vždycky dělal to, co musí dělat," soudí Ecclestone.

Obratem ale uvedl, že si není jistý, zdali v letošním vzestupu Ferrari nemá prsty i současné vedení. "Ale v jistém bodu určitě obdrželi pomoc se svým současným motorem," prohlásil Ecclestone.

"Pokud by se Mercedes rozhodl přesunout svou technologii do Maranella, řekl bych, že je to dobrý krok. Jisté je, že tato přátelská situace mezi oběma týmy je nejlepší událostí pro Mercedes. Znamená to, že Red Bull nemá nejsilnější motory a Ferrari je dostatečně konkurenceschopné," dodal Ecclestone.

Dominanci Mercedesu v posledních letech vysvětluje Ecclestone vlivem bývalého technického ředitele Rosse Brawna. "V klíčové chvíli byl ve skupině, která rozhodovala o pravidlech motorů a věděl přesně, co se dělo," popisuje Ecclestone. "Ne proto, že by byl skvělý technik, ale protože šel s Ferrari. Pak ale odešel do Mercedesu a s ním sem šly i informace."

Ecclestonova slova tak jen přidávají další díl do celé řady neslavných činů britského promotéra. Od nepřímé podpory Adolfa Hitlera, přes sexistické narážky na ženské motoristické závodnice, na jejichž adresu mimo jiné prohlásil, že "by měly být oblečeny do bílého jako všechny ostatní domácí spotřebiče", až po velkolepé krácení daní či obvinění z uplácení.

Zdroj
ČT sport, ČTK, f1i.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články