Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Hamilton vyrovnal Schumacherův rekord ziskem 68. pole position

Spa (Belgie) - Britský jezdec Mercedesu Lewis Hamilton ovládl kvalifikaci na Velkou cenu Belgie a 68. triumfem se vyrovnal v historické tabulce dosavadnímu lídrovi Michaelu Schumacherovi. Hamilton potvrdil formu z tréninků, ve kterých se držel na prvních dvou pozicích. Z první řady s ním vyjede vedoucí muž pořadí Sebastian Vettel z Ferrari, který vede před Britem o 14 bodů.

Lewis Hamilton z Mercedesu
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Hoch Zwei

Britský trojnásobný mistr světa zajel na okruhu ve Spa-Francorchamps nejrychlejší kolo časem 1:42,553 minuty a o více než vteřinu vylepšil Schumacherův kvalifikační rekord z roku 2002. Čtyřnásobný šampion Vettel za Hamiltonem, kterého v neděli čeká jubilejní 200. závod v kariéře, zaostal o dvě desetiny sekundy.

K překonání rekordu Hamiltonovi pogratulovala prostřednictvím ředitele formule 1 pro motorsport Rosse Brawna i Schumacherova rodina. "Schumacher vždycky říkal, že rekordy jsou od toho, aby se překonávaly, takže ti gratulují a děkují," uvedl bývalý technický ředitel Ferrari.

"Tohle se opravdu moc dobře poslouchá, moc děkuji," reagoval Hamilton. "Často se za Michaela a jeho rodinu modlím. Vždycky jsem ho obdivoval a pořád ho obdivuji. Mám radost, že jsem rekord vyrovnal, ale on bude pořád jeden z největších velikánů," uvedl Hamilton. Schumacher v roce 2013 při lyžování utrpěl poranění mozku a podstoupil dvě operace, jeho aktuální zdravotní stav rodina přísně tají.

Je nám líto, video expirovalo.
Oba tréninky na VC Belgie byly soubojem mezi Ferrari a Mercedesem

Na třetím místě v kvalifikaci skončil Fin Valtteri Bottas z Mercedesu, čtvrtý byl jeho krajan Kimi Räikkönen z Ferrari. Za nimi se seřadila dvojice Red Bullu Nizozemec Max Verstappen a Australan Daniel Ricciardo.

První domácí závod v kariéře nevyšel úplně podle představ Stoffelu Vandoorneovi. Belgický pilot McLarenu sice obsadil 15. místo, kvůli výměně převodovky a motoru byl však potrestán ztrátou 35 míst na startovním roštu. Do nedělního závodu tak vyjede z poslední 20. příčky.

Kvalifikace na Velkou cenu Belgie, závod mistrovství světa vozů formule 1 ve Spa-Francorchamps:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:42,553, 2. Vettel (Něm./Ferrari) -0,242, 3. Bottas (Fin./Mercedes) -0,541, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,717, 5. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,827, 6. Ricciardo (Austr./Red Bull) -1,310, 7. Hülkenberg (Něm./Renault) -2,429, 8. Pérez (Mex./Force India) -2,691, 9. Ocon (Fr.) -2,816, 10. Palmer (Brit./Renault) bez času.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články